Prije 21 godinu svečano potpisan Daytonski sporazum

daytonski sporazum

Mirovni sporazum, koji je službeno prekinuo rat u BiH potpisali su Alija Izetbegović, predsjednik Republike BiH, Slobodan Milošević, predsjednik tadašnje SR Jugoslavija i Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država odnosno glavnog pregovarača, ambasadora Richarda Holbrookea, tvorca ovog sporazuma, i generala Wesleya Clarka.

Dva entiteta

Daytonski sporazum parafiran je prethodno u bazi kod ovog grada, u američkoj državi Ohio. Mirovnim sporazumom je precizirano ustavno i pravno uređenje BiH kao složene države, sastavljene od Federacije BiH i RS te tri konstitutivna naroda. Prema ovom Sporazumu, Federaciji BiH je pripalo 51, a RS 49 posto teritorije te je formiran Distrikt Brčko, kao posebna teritorijalna jedinica.

Glavni autoritet u tumačenju Sporazuma je Ured visokog predstavnika u BiH (OHR). Također, Daytonski sporazum je najveća ovlaštenja dao entitetima i naznačio osnovna ovlaštenja za nivo zajedničkih državnih organa. Potpisnici su se tada obavezali da međusobne odnose reguliraju prema Povelji Ujedinjenih nacija (UN), Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rješavanje nesporazuma na miroljubiv i demokratski način.

Regionalna stabilizacija Sporazum ima ukupno 11 aneksa, koji pokrivaju vojne, političke i civilne aspekte mirovnog dogovora, kao i regionalnu stabilizaciju. Aneks četiri tog Sporazuma je i danas Ustav BiH. Do parafa na ovaj Sporazum je došlo poslije trosedmičnih pregovora čelnika BiH, Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država.