Prije 20 godina lancima je crnca zavezao za kombi i vukao ga dok nije umro: Američkog rasista smaknuli u Teksasu

Prije 20 godina lancima je crnca zavezao za kombi i vukao ga dok nije umro: Američkog rasista smaknuli u Teksasu
Deklarirani rasist John William King smrtnu je kaznu dobio nakon što je proglašen krivim za ubojstvo crnca na posebno okrutan način 1998. godine.

Izvršenje presude pratila je sestra žrtve Louvon Harris. ''On nije izložen boli. Nije vezan lancima i nitko ga ne vuče vozilom po betonskoj cesti poput vreće krumpira, dok mu otpada ruka, pa glava'', kaže Louvon. A na takav je način John ubio njezinog brata Jamesa Byrda Jr.-a.

''Kada se promatra iz tog kuta, nemam empatije prema njemu'', rekla je Louvon, piše The New York Times.

John i još dvojica bijelaca napala su 49-godišnjeg Jamesa u ranim jutarnjim satima 7. lipnja 1998. Pretukli su ga, bojom mu poprskali lice, lancima ga vezali za stražnji dio kombija i vukli ga kilometrima izoliranom cestom u okolici Jaspera, do smrti.

Godinu dana nakon toga, John je bio prvi bijelac u modernoj povijesti Teksasa koji je osuđen na smrt zbog ubojstva crnca.

Nakon što je njihovu žalbu odbio Žalbeni sud u Teksasu, Johnovi branitelji Vrhovnom sudu su se žalili da su njegovi prijašnji odvjetnici na suđenju prekršili njegova ustavna prava kada mu nisu dozvolili da se izjasni nevinim, već su priznali njegovu krivnju.

On tvrdi da nije bio prisutan kad je James ubijen te da ubojstvo nije bilo zločin iz mržnje, nego kupoprodaja droge koja je pošla krivo. Drugi suoptuženik, Lawrence Russel Brewer, također je osuđen na smrt, dok je treći Shawn Allen Berry osuđen na doživotni zatvor.

dnevnik.hr