Presušilo najveće nalazište prirodnog plina

plin
"Sa nizozemskim prirodnim plinom je skoro pa gotovo. Otkako je 1959. otkriven prirodni plin u Groningenu, iskoristili smo oko 80 posto naših rezervi. Ukoliko obim eksploatacije ostane isti, ostati ćemo bez plina kroz 17 godina", izjavio je glavni ekonomista nizozeskog statističkog biroa Peter Hein van Mulligen, a prenosi agencija France Press.

Pad cijena prirodnog plina i odluka nizozemske vlade da smanji eksploataciju u sjevernoj pokrajini također je dovela do značajnog pada profita od gasa, dodaje ovaj ekonomista. Nizozemska vlada je 2013. godine zaradila 13 milijardi eura od prirodnog gasa, da bi prošle godine zaradila tek pet milijardi eura.

Vlasti su u lipnju najavile da će proizvodnju iz Groningena smanjiti za dodatnih 11,1 posto u narednih pet godina, ali se konačna odluka vezano za to pitanje očekuje u listopadu.

Nakon Norveške, Nizozemske je do 2014. godina bila drugi najveći izvoznik prirodnog plina u zapadnoj Europi, dok su prihodi od prirodnog plina činili 2,6 posto ukupnih budžetskih prihoda zemlje, priopćio je statistički biro.