Premijer Kanade se oglasio dan nakon Trumpove zabrane

kanada
Kanadski premijer Justin Trudeau potvrdio je spremnost svoje zemlje da prihvati izbjeglice ‘bez obzira na njihovu vjeru', dan nakon odluke Bijele kuće da zabrani ulazak u Sjedinjene Države državljanima sedmerih muslimanskih zemalja.

‘Svi koji bježite od progona, terora i rata, znajte da će vas Kanada primiti bez obzira na vašu vjeru. Naša snaga je u različitosti #DobrodošliuKanadu', poručio je Trudeau na Twitteru.

Trudeau nije izravno komentirao američku odluku, ali je poruka na Twitteru objavljena dan pošto je predsjednik Donald Trump potpisao izvršnu uredbu kojom na tri mjeseca zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja: Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

Premijer je u prosincu 2015. osobno dočekao prve sirijske izbjeglice čiji su dolazak organizirale vlasti uspostavom zračnog mosta. Kanada je od tada primila više od 35.000 sirijskih izbjeglica.

Odgovarajući pak na zabrinutost zbog posljedica uredbe na Kanadu, premijerov ured je u subotu kasno navečer priopćio da je dobio uvjeravanja Washingtona da se zabrana neće primjenjivati na Kanađane koji posjeduju dvostruko državljanstvo, kanadsko i ono navedenih sedam zemalja.

‘Dobili smo potvrdu da će se s kanadskim državljanima koji putuju s kanadskom putovnicom postupati kao i dosad', objavila je putem elektroničke pošte Kate Purchase, glasnogovornica premijera Trudeaua.

Hina