Premijer Kanade Justin Trudeau raspustio parlament i raspisao izbore

12.09.2019

Kanadski premijer Justin Trudeau raspisao je opće izbore i raspustio parlament.

Trudeau se sastao s generalnom guvernerkom Julieom Payyette, vršiocem dužnosti šefa države, koja je i formalna dala odobrenje za pokretanje šestosedmične savezne izborne kampanje.

"Kanađani će izaći na izbore 21 listopada. Uradili smo mnogo u protekle četiri godine, ali istina je kako tek počinjemo" - rekao je Trudeau, prenosi The Independent.

Kazao je kako Kanađani trebaju odlučiti žele li se vratiti na propalu politiku konzervativne vlade koja vjeruje u rezove i štednju.

Trudeauu se neki u inostranstvu dive progresivnoj politici, ali mu je reputacija okaljana u domovini.

Ankete javnog mnijenja govore da se opozicijska Konzervativna stranka približava po popularnosti Trudeauovim liberalima.

Trudeau, koji je stekao ogromnu popularnost i pobijedio na izborima u studenom 2015., obećavao je veću jednakost spolova, prava homoseksualaca i zaštitu okoliša, ali je sada suočen s izbornim tijelom koje je više fokusirano na ekonomiju i finansije.

Vrlo je moguće kako neće osvojiti dovoljno mjesta da vlada sam nakon niza pogrešnih koraka, koji su doveli u pitanje njegovo vođstvo, a smanjili su njegovu nekadašnju veliku popularnost.

Ovo bi ostavilo njega i njegovu Liberalnu stranku oslabljenim, a morali bi se osloniti na opozicijske članove parlamenta da usvoje zakone.

loading...