PREGLASAVANJE U EU Češka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka preglasane u odluci o raspoređivanju izbjeglica

izbjeglice
...usvojili rezoluciju o preraspodjeli izbjeglica među državama članicama EU.

- Odluka o preraspodjeli 120.000 osoba usvojena je danas velikom većinom država članica - navedeno je u twittu predsjedavajućeg EU, Luksemburga.

Ministar unutarnjih poslova Češke Milan Hovanec napisao je na Twitteru da su Češka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka glasale protiv plana, dok je Finska bila uzdržana.

Šefovi država i vlada članica EU razgovarat će o ovoj temi na izvanrednom samitu sutra u Bruxellesu.

Prvi izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova prošlog tjedna se završio bez dogovora o planu Europske komisije za solidarno raspoređivanje oko 120.000 izbjeglica putem uvođenja obvezujućih kvota.

U Pragu je u ponedjeljak održan mini samit ministara pet srednjeeuropskih zemalja koje se najviše protive da im iz Bruxellesa nameću kvote za prijam azilanata, s ciljem stvaranja zajedničke platforme.

Na tom sastanku, koji je okupio šefove diplomatija Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske i Rumunjske, dogovoreno je da se umjesto raseljavanja izbjeglica po EU usmjeri više napora u kontrolu vanjskih europskih granica i uspostavljanje prihvatnih centara na Bliskom Istoku i na Balkanu, prenosi agencija Tanjug.