Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je večeras Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Njemačku

Aleksandar Vučić, Srbija i Kosovo, Republika Kosovo, rts, Aleksandar Vučić, Srbija
On je zahvalio na potpori i porukama koje su stigle iz Moskve, Pekinga i Budimpešte.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je večeras Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Njemačku da su sponzori formiranja vojske Kosova i rekao kako je zbog kosovske odluke o uspostavi vojske Srbija zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je spreman osobno sudjelovati i velikim silama objasniti stajališta Beograda.

Vučić: Iza ilegalnog formiranja vojske Kosova stoje SAD, Velika Britanija i Njemačka

‘Poslije mnogo godina prijetnji, danas je na ilegalan, protupravni način, službeno formirana vojska Kosova, a iza toga stoje Sjedinjene Države, Velika Britanija i Njemačka', rekao je Vučić na izvanrednoj konferenciji za novinare, nakon što je kosovski parlament usvojio zakone kojima započinje transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova.

Skupština Kosova izglasala je zakon o sigurnosnim snagama Kosova, zakon o ministarstvu obrane Kosova, kao i zakon o službi u sigurnosnim snagama Kosova, kojima se stvaraju uvjeti za transformiranje Kosovskih sigurnosnih snaga u kosovsku vojsku.

Srpski zastupnici su bojkotirali sjednicu kosovskog parlamenta i priopćili da ne priznaju usvojene zakone i da je Priština tom odlukom ‘pucala u mir'. Predstavnici Srpske liste su na tiskovnoj konferenciji u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice poručili da je KFOR, međunarodne mirovne snage predvođene NATO-om, ‘jedina oružana snaga' koja može doći na sjever Kosova, većinski naseljen Srbima.

Vučić je novinarima rekao kako je o formiranju vojske Kosova spreman osobno sudjelovati u debati pred Vijećem sigurnosti UN.

‘Nadam se da velike sile neće ustuknuti pred jednom malom zemljom i da će joj dozvoliti da iznese svoje stajalište', rekao je Vučić.

Vučić kaže da je vojska formirana protivno međunarodnom pravu

On je naglasio kako je ‘takozvana vojska Kosova formirana protivno međunarodnom pravu pa čak i ustavu Kosova', ocijenivši kako ‘Albanci, kao i njihovi sponzori, pokazali da im nije stalo do pravde, već do provođenja sile i napada na Srbe i Srbiju'.

Vučić je zapitao temeljem kojeg akta su Albanci donijeli odluku o formiranju vojske Kosova i na temelju kojeg dokumenta su pogazili međunarodno pravo.

On je ukazao i da je glasovanjem u kosovskom parlamentu prekršen i ustav Kosova koji, kako je ustvrdio, u dva članka precizira da je za odluku o formiranju vojske potrebna dvotrećinska većina zastupnika, uz još dvije trećine glasova zastupnika iz redova manjinskih zajednica.

‘Srbija je željela mir, uložila je energiju i trud da se uspostavi stabilnost u regiji, što nije bilo lako', rekao je Vučić i ponovio kako su ‘Albanci i njihovi američki sponzori imali samo jednu namjeru - da zgaze Srbiju u političkom i vrijednosnom smislu, kako se nikad ne bi mogla podići' u rješavanju kosovskog pitanja.

Vučić je istaknuo kako je bio na meti kritika kad je predlagao ‘jedino razumno i racionalno rješenje' o razgraničenju s Albancima, izlažući sebe i ‘osobnom i politčkom riziku', a sada oni koji su ga kritizirali ‘šute o ovome što se događa' na Kosovu.

‘Srbija je mala teritorijom i po broju stanovnika, ali je velika duhom. Moraju je poštivati'

Vučić je poručio i da se Beograd može vratiti u dijalog s Prištinom samo kad prištinske vlasti ‘povuku sve mjere' koje su poduzele.

‘Srbija je mala teritorijom i po broju stanovnika, ali je velika duhom', naglasio je Vučić.

Srbima na Kosovu poručio je da će ih Srbija zaštiti ako dođe do zlouporabe kosovske vojske i njezina ulaska u srpske sredine, bez njihove suglasnosti.

On je zahvalio na potpori i porukama koje su stigle iz Moskve, Pekinga i Budimpešte, te od glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Srbija želi i bit će dio svijeta, ali je moraju poštivati, zaključio je Vučić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji na kojoj novinari nisu imali priliku postaviti mu pitanja.

 

Tanjug