Predsjednik Katalonije najavio referendum za 2017.

katalonija
- Budućnost Katalonije se piše sa D, početnim slovom riječi Demokracija - izjavio je Carles Puigdemont u glavnom katalonskom gradu Barceloni, prisustvujući jednom stranačkom događaju.

- Organizirati ćemo referendum 2017. bez greške - poručio je okupljenim zagovornicima samostalne Katalonije.

Prošli tjedan je Ustavni sud u Madridu ponovio kako je organiziranje referenduma nezakonito, kao i da bi organizatori mogli da snose posljedice.

Prema ustavu Španjolske, usvojenom 1978. godine, referendumi se mogu organizirati jedino na nivou čitave zemlje.

Regionalni katalonski parlament, u kojem većinu imaju pobornici otcjepljenja, donio je deklaraciju prema kojoj bi stanovnici Katalonije, vjerojatno u rujnu iduće godine, izašli na biračka mjesta, prenosi Hina.

Potpredsjednica Vlade Španjolske Soraya Saenz de Santamaria, koja je u subotu bila na sastanku u Barceloni, kazala je da katalonska vlada nema mandat za organiziranje referenduma.

- Španjolska Vlada je i Vlada Katalonije i Katalonaca. Tu smo kao njihov predstavnik i sugovornik - dodala je.

Španjolska Vlada desnog centra prošlog mjeseca je preuzela novi četvorogodišnji mandat i protivi se referendumu koji bi mogao ugroziti cjelovitost zemlje.

Tri od četiri najveće stranke u španjolskom parlamentu ne podržavaju nastojanja katalonske vlade i parlamenta, a time i promjenu ustava koji bi dozvolio referendum.