Povijesni susret obilježio incident

Albanski premijer, Aleksandar Vučić, kosovo,  Edij Rama, Srbija, Albanija

Posjet albanskog premijera Edija Rame Beogradu protekao je u ponedjeljak uz incident kad je gost iz Tirane na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji neovisnost Kosova ocijenio kao »realnost koju treba prihvatiti«, što je potaknulo srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da to nazove provokacijom poručivši kako neće dopustiti »da Srbiju itko ponižava«.

Taj incident je, stjecajem okolnosti, dospio u središte pažnje tijekom ovog posjeta koji bi, kako je ocijenjeno, trebao donijeti napredak u odnosima dvije zemlje, opterećenim poglavito kosovskim pitanjem, uz vrlo skromnu gospodarsku suradnju.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji Vučić je kao domaćin govorio prvi, ocijenivši da dolazak Rame »obilježava nov početak i napredak ne samo u odnosu dvije zemlje, već i napredak odnosa u cijeloj regiji«, da bi potom nešto kasnije oštro reagirao na govor svog gosta.

Albanski premijer Rama je, govoreći duže nego njegov domaćin, rekao da je Kosovo »međunarodno priznalo više od 100 zemalja« i da je »to činjenica« koju je potvrdio i Međunarodni sud pravde.
Rama je izjavio da je »Kosovo neovisna država« i da je to »realnost koja se ne može mijenjati«.

»Možemo govoriti o različitim pristupima, ali ne mislim da nas bilo što treba spriječiti da kažemo istinu«, rekao je Rama izazvavši Vučićevu oštru reakciju u kojoj je Ramino spominjanje Kosova nazvao »provokacijom koju nije očekivao«. Dodao je da je očekivao razgovore o budućnosti, a ne o prošlosti.

»Neću dopustiti da nas itko u Beogradu ponižava, Kosovo i Metohija su bili i ostali dio Srbije i nikada nisu imali veze s Albanijom«, rekao je Vučić, na što je Rama ponovio da je neovisno Kosovo realnost koju treba prihvatiti te da su to mnoge države već učinile.

Albanski premijer pozvao je Srbiju da »prizna neovisnost Kosova« ocijenivši to važnim »za sigurnost ne samo regije već i cijele Europe« te mogućnošću »da to utječe na brojne strateške probleme Srba i Albanaca«.
»Očekujemo da Srbija sve poduzme u tom pravcu i to ćemo svakako pozdraviti«, poručio je Rama i dodao da je dijalog »između Srbije i Kosova« koristan jer upućuje regiju »na novo doba« a priznavanje Kosova »bio bi europski uspjeh«.

Radiotelevizija Srbije (RTS) izravno je prenosila tiskovnu konferenciju, no bez simultanog prijevoda s albanskog, što je kasnije u priopćenju RTS-a objašnjeno kao tehnička pogreška.
Po ocjeni srbijanske državne agencije Tanjug, albanski premijer Edi Rama »prekršio je danas protokol posjeta Beogradu spominjući Kosovo i zloupotrijebio povjerenje domaćina, premijera Aleksandra Vučića koji je uzvratio da nikome neće dopustiti da ponižava Srbiju«.

Vučić je, govoreći prije incidenta, ocijenio da »razgovori u četiri oka nisu bili laki« i trajali su duže nego je bilo predviđeno, ali da je »ponosan što se okreće nova stranica, ne iz prošlosti, već iz budućnosti odnosa Srbije i Albanije u zajedničkom putu ka EU«.

Vučić je kazao da je uvjeren da se »zajednički problemi mogu rješavati razgovorom«, uz ocjenu da je u Srbiji i Albaniji »neuporedivo lakše« izazivati šovinističke tenzije jer to donosi političke poene, ali je »Srbija izabrala put reformi« koje može provesti samo »uz ozbiljnu politiku u regiji«.

S albanskim kolegom, kako je rekao, dogovoreno je da se donese sporazum po kojem bi građani Srbije i Albanije putovati preko granice samo s osobnom iskaznicom, o čemu srbijanska vlada danas treba donijeti odluku. Dogovoreno je i potpisivanje sporazuma o suradnji i razmjeni mladih između dvije zemlje, što bi trebalo pridonijeti boljem međusobnom poznavanju i razumijevanju.
Srbijanska i albanska vlada potpisale su danas sporazum o uzajamnoj pomoći u sprečavanju, istraživanju i suzbijanju carinskih prekršaja.

Albanski premijer bi, kako je najavljeno, u utorak treba posjetiti albansku zajednicu u Preševu na jugu Srbije, gdje očekuju njegov dolazak. Beogradski mediji najavili su da bi Rama trebao održati govor u lokalnom domu kulture.

Rama je pozvao svog domaćina da iduće godine posjeti Albaniju »kako se ne bi čekalo još 68 godina« za sljedeći službeni susret, s obzirom da je njegov današnji dolazak u Beograd prvi službeni posjet nekog albanskog dužnosnika 68 godina od dolaska nekadašnjeg albanskog predsjednika Envera Hohxe na susret s Josipom Brozom Titom.

U povodu dolaska albanskog premijera, danas su se sastali srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i američki veleposlanik u Beogradu Michael Kirby. Kako je priopćeno iz Nikolićeva ureda, Nikolić je istaknuo da je »Srbija na sebe preuzela inicijativu da sa svim susjednim državama gradi što bolje odnose i da će tako biti i ubuduće«.

Nikolić je, kako se navodi, »izrazio uvjerenost da bi se svi sporovi na Balkanu mnogo lakše rješavali ukoliko bi sve balkanske države postale članice EU«.
Kirby je izrazio potporu SAD-a »dvogodišnjim Nikolićevim naporima na uspostavi što boljih i stabilnijih odnosa u regiji« ocijenivši da je to »već dalo konkretne rezultate«, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

Hina