Potrošili već 100 milijardi dolara: Bijela kuća želi privatizirati ISS?

privatizirati , ISS

Međunarodna svemirska stanica (ISS) mogla bi postati privatna kao što želi Bijela kuća, koja je obznanila da za nekoliko godina više ne želi financirati skupi program NASA-e, piše danas Washington Post.

Cilj je privatizirati ISS, svemirsku stanicu stavljenu u nisku Zemljinu orbitu, kojom upravlja američka svemirska agencija i koja je razvijena zajedno s ruskom svemirskom agencijom, piše list. ISS služi međunarodnoj posadi, posebice u suradnji s europskom, japanskom i kanadskom svemirskim agencijama, za razvoj znanstvenih istraživanja u svemiru.

Odluka o okončanju izravne federalne podrške ISS-u do 2025. godine ne znači da će sama stanica biti povučena iz orbite u tom trenutku, moguće je da nastavi funkcionirati u sklopu nekog budućeg komercijalnog aranžmana, piše u internom dokumentu NASA-e, prenosi dnevni list.

NASA će razvijati svoja međunarodna i komercijalna partnerstva sljedećih sedam godina kako bi jamčila stalnu nazočnost i pristup ljudi u nisku Zemljinu orbitu, nastavlja se u tom dokumentu. NASA je započela outsourcing nekih operacija, posebice letova opskrbe koje su do sada izvršavali SpaceX i Orbital ATK.

Ta se tendencija pojačala tijekom mandata Baracka Obame. Izgleda da se radi o nedavnoj odluci, jer kako podsjeća Washington Post, Sjedinjene Države su već potrošile oko 100 milijardi dolara za lansiranje i troškove funkcioniranja orbitne postaje.

večenji.ba