Potres na financijskim tržištima izazvao švicarski franak

udruga franak, Volksbank, presuda Visokog trgovačkog suda, banke, štediše, švicarska, razina tečaja eura, udruga franak, franak, Švicarska narodna banka, udruga franak, franak, samoubojstva, krediti, Švicarci, Švicarska narodna banka, franak, franak, euro, Kemal Duraković, švicarski franak, kredit u švicarcima, kredit, franak, švicarski franak, franak, udruga franak, švicarski franak, Narodna stranka , udruga franak, banke, hrvatske banke, švicarski franak, udruga franak, hrvatske banke, udruga franak, Hypo-Alpe-Adria-Bank, Sberbank, Raiffeisenbank Austria , udruga franak, banke, Švicarci protiv , referendum, socijalna pomoć, švicarska, švicarski franak, kredit u švicarcima, švicarski franak, Ljubljana, korupcija, najkorumpiranija, švicarska
Ova neočekivana mjera švicarske nacionalne banke izazvala je potres na valutnom tržištu, a sigurno će se odraziti na džepove hrvatskih građana koji imaju kredite u ovoj valuti.

Tečaj švicarske valute je tijekom jutra doslovno divljao te je u jednom trenutku franak dosegnuo razinu od 0,9 eura (ili 7,43 kune). Skočio je za gotovo 30 posto.
Situacija se postepeno počela smirivati. U odnosu na kunu tečaj franka na deviznom tržištu trenutačno iznosi 7,38 kuna za franak. Riječ je o porastu od čak 15,38 posto.

Kako su naveli u priopćenju SNB-a, minimalni tečaj se uvodi u razdoblju iznimne precijenjenosti švicarske valute i iznimno visoke razine neizvjesnosti na financijskim tržištima. Kažu da je riječ o"iznimnoj i privremenoj" mjeri kojom se štiti švicarska ekonomija od većih šteta.

Dodaju da će i dalje voditi računa o tečaju u monetarne politike u budućnosti te da će, ukoliko bude potrebno, reagirati. Podsjetimo, Švicarska je zaštitu tečaja uvela prije tri godine, zbog krize eura.


Udruga Franak: Zatražili smo hitan sastanak s ministrom


Na potres na valutnom tržištu reagirala je Udruga Franak, koja je zatražila hitan sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem.

"Dobili smo informacije o potezu Švicarske narodne banke o dodatnom smanjenju kamatne stope na depozite. Ne možemo još službeno ništa komentirati, naši ekonomisti prate novonastalu situaciju, ali je očigledno da su prve reakcije na tržištu valuta negativne po dužnike u Hrvatskoj.

Odmah smo kontaktirali ministra Lalovca i tražili hitan sastanak, te očekujemo njegov odgovor. Ovo je dokaz da se naš problem mora hitno riješiti. Kontaktirali smo i druge institucije. Razmišlja se i o hitnoj press konferenciji. Molimo da imate povjerenja u nas, trenutno poduzimamo sve što je u našoj moći", objavljeno je na Facebook profilu Udruge Franak.

 

Izvor: danas.hr