Posljednji krug razgovora Srbije i Kosova

Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka (SNS), apsolutna većina u parlamentu, Izvanredni parlamentarni izbori, Srbija, Aleksandar Vučić, političar, Srbija, Srpska napredna stranka (SNS), Slavko Ćuruvija, srpska radikalna stranka, Srbin, Bosna i Hercegovina, Aleksandar Vučić, srbija bih, Aleksandar Vučić, Srbija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Josip Šimunić, Europski parlament u Briselu, vojislav šešelj, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, Europsko vijeće, eu, zapadni balkan, Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić, Srebrenica, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska, referendum, Referendum RS, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, pomirenje, Aleksandar Vučić, Bruxelles, Srbija, kosovo, matija šerić, Srbija, kosovo, Aleksandar Vučić, matija šerić, Aleksandar Vučić, Hrvatska, Aleksandar Vučić, Srbijanski premijer, Aleksandar Vučić, Haški Tribunal, vojislav šešelj, Aleksandar Vučić, Croatia summit, Dubrovnik, Aleksandar Vučić, poglavlje 26, Srbijanski premijer, A
Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić potvrdio je u utorak na večer da je u Bruxellesu postignut dogovor o svim temama koje su bile na dnevnom redu posljednjeg kruga razgovora između Srbije i Kosova, a visoka predstavnica EU Federica Mogherini ocijenila je da su potpisani sporazumi "značajno dostignuće", javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

"Donijeli smo dobre sporazume, osniva se zajednica srpskih općina (na Kosovu) sa širokim ovlastima... postignuti su dogovori o telekomunikacijama", izjavio je Vučić za RTS, naglasivši kako Srbi na Kosovu "imaju razloga biti zadovoljni".

"Večeras se uspostavlja zajednica srpskih općina. Mislim da možemo mnogo učiniti ako budemo pametni i odgovorni", rekao je predsjednik srbijanske vlade.

Mogherini je ocijenila da potpisani sporazumi dviju država predstavljaju "značajno dostignuće u procesu normalizacije".

"Četiri sporazuma potpisana su nakon dugog dana dijaloga između Srbije i Kosova. Značajno dostignuće u procesu normalizacije", napisala je Mogherini na Twitteru.

"Zajednica srpskih općina imat će svog predsjednika i potpredsjednika, odlučivat će i o zdravstvu, školstvu, urbanističkom i ruralnom planiranju, gospodarskom razvitku", rekao je Vučić za RTS, naglasivi da će se ta zajednica općina moći financirati iz Srbije bez poreza, pristojbi i carina.

Jedna od najkritičnijih točaka dogovora - elektroenergetski paket, kompromisno je dogovorena tako da Kosovo priznaje Telekom Srbije, a Elektrodistribucija Srbije imat će tvrtku kćer na Kosovu koja će biti i distributer i trgovac električnom energijom.

Vučić međutim kaže da su "neka pitanja ostala neriješena" u području energetike.

"Tek će biti problema. Nismo se dogovorili za operatera distributivnog sustava i stoji u sporazumu da se nismo dogovorili oko te najspornije točke", potvrdio je.

Za sporni prijelaz preko mosta na rijeci Ibar između sjevernog - većinski sprskog - i južnog dijela Kosovske Mitrovice, pronađeno je kompromisno rješenje, tako što je proglašen pješačkom zonom.

Vučić je, prema izvješćima beogradskih medija, ocijenio da dogovor u Bruxellesu "znači i veliku stvar za cijelu Srbiju, jer vodi prema otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU".

Dijalog Srbije i Kosova vodi se pod pokroviteljstvo Europske unije, a započeo je u listopadu 2012. godine, da bi rezultirao tzv. bruxelleškim sporazumom o normalizaciji odnosa 19. travnja 2013. godine, što je bio preduvjet za napredak Srbije u europskim integracijama.

Hina