Porošenko predsjednik Ukrajine, Kličko budući gradonačelnik Kijeva

Petro Porošenko, ukrajina, predsjednički izbori, vitalij kličko
Kandidat na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Ukrajini Petro Porošenko proglasio je pobjedu jer je, čini se, dobio izbore već u prvom krugu, i u prvim reakcijama na rezultate rekao je da će slijediti put europskih integracija u skladu sa željama većine birača, javlja Reuters.

Tajkun Petro Porošenko, pokazale su izborne ankete, već u prvome krugu dobiva apsolutnu većinu glasova. Po njima, »kralj čokolade« ima 55,9 posto glasova, što je znatno više od bivše premijerke Julije Timošenko koja je druga s 12,9 posto glasova. Potvrde li se ti rezultati u ponedjeljak, neće biti potrebe za lipanjskim drugim krugom izbora.

Porošenko će, kako je rekao, prvo »pokušati završiti rat i kaos u zemlji i obnoviti mir i pratit će put europskih integracija, u skladu sa željama većine birača«.

Porošenko koji smatra da do kraja godine treba organizirati i parlamentarne izbore, a progovorio je i o odnosima s Rusijom, rekao je da nikad neće priznati krimski referendum o odcjepljenju i rusku »okupaciju Krima« te da su mu najvažniji ukrajinski »suverenitet i teritorijalni integritet«. Najavio je da će njegov prvi posjet biti separatističkim regijama Donjecku i Luhansku, a prvi posjet inozemstvu bit će put u Poljsku, koja je podupire ukrajinski proeuropski put.Na izborima se za naklonost većine od 36 milijuna birača natjecalo 18 kandidata, od kojih je na Zapadu najzvučnije ime Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka i oporbena čelnica koja je za vladavine donedavnog predsjednika Viktora Janukoviča zbog navodnih malverzacija završila u dugogodišnjem zatvoru, iz kojeg je izašla tek njegovim svrgnućem nakon masovnih javnih prosvjeda. No Timošenko je, pokazali su izbori, izgubila svoju magičnu privlačnost iz Narančaste revolucije.

Biračka su mjesta zatvorena, izbore je obilježio slab odziv na istoku i sporadični sukobi, a istok zemlje bio je gotovo odsječen od glasanja. Proruski pobunjenici bili su najavili da će, ako treba i silom, spriječiti svaki pokušaj glasanja, ali pred kraj dana u nekoliko je gradova glasanja ipak bilo i bez većih incidenata.

Službeno je priopćeno da je u istočnim regijama koje su proglasile nezavisnost otvoreno samo 13 posto biračkih mjesta.

Porošenko je iskusna i poznata politička osoba u Ukrajini, bio je dijelom i prozapadne vlade Viktora Juščenka kao ministar vanjskih poslova i proruske vlade Viktora Janukoviča kao ministar gospodarstva i uspio se izvući neokaljan od bilo kakvih većih političkih skandala. Popularnost u narodu izrazito mu je porasla nakon što je svoje golemo bogatstvo stavio na raspolaganje prozapadnim prosvjednicima.Uz to, njegovo milijarde dolara vrijedno poslovno carstvo slatkiša Rošen funkcionira, po ukrajinskim standardima, razmjerno pošteno pa je njegovo ime, misle analitičari, »najčišće« od svih predsjedničkih kandidata.

Porošenko kaže da ne podupire lustraciju, političku čistku političara iz bivše vlasti koji su i dalje na položajima, ali je obećao da će, ako dođe na vlast, do kraja ove godine raspisati parlamentarne izbore kako bi udovoljio onima koje frustriraju kadrovi iz Janukovičeva doba koji još sudjeluju u vlasti.

No dok Zapad svesrdno podupire održavanje izbora u Ukrajini i smatra ih ključnom etapom u procesu rješavanja krize u toj zemlji, tome se, više ili manje otvoreno, protivi Rusija.Zapadne zemlje u nekoliko su navrata upozoravale Rusiju da ne čini ništa kako bi omela održavanje izbora ili će se u suprotnom suočiti s novim krugom sankcija.

Američki predsjednik Barack Obama čestitao je Ukrajincima na nedjeljnim izborima koje su proveli čak i na istoku zemlje, unatoč provokacijama, priopćila je Bijela kuća.

»Čestitam ukrajinskome narodu što se njegov glas čuo na današnjim predsjedničkim izborima. Unatoč provokacijama i nasilju, milijuni Ukrajinaca izašli su diljem zemlje na izbore, a neki hrabri Ukrajinci uspjeli su glasati čak i u dijelovima istočne Ukrajine u kojima su ih toga prava htjeli lišiti separatisti s ruskom potporom«, rekao je Obama.

»Čestitamo na odlučnosti svima koji su sudjelovali, kao i ukrajinskoj vladi koja je izbore organizirala unatoč prijetnjama«, dodao je.

Po Obaminim riječima, ovi su izbori još jedan korak naprijed u nastojanju ukrajinskih vlasti da ujedine zemlju.

»Sjedinjene Države vesele se suradnji s budućim predsjednikom i s demokratski izabranim parlamentom«, kaže se u Obaminu pismu i dodaje da će Amerika podupirati provođenje važnih političkih i gospodarskih reforma u Ukrajini.

Obama naglašava važnost očuvanja ukrajinskoga suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, ali i traženja mirnog rješenja za ukrajinsku krizu.

»I dalje podupiremo ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, osuđujemo i odbacujemo rusku okupaciju i pokušaj aneksije Krima, a surađivat ćemo s Ukrajinom i drugim partnerima kako bi se pronašlo mirno rješenje sukoba«, napisao je Obama.
Kličko će biti kijevski gradonačelnik

Vitalij Kličko bit će novi kijevski gradonačelnik, rekao je u nedjelju najvjerojatniji novi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.
»Sa sigurnošću mogu reći da će po našim podacima Vitalij Kličko biti novi gradonačelnik Kijeva«, rekao je milijarder i tajkun Porošenko odmah pošto je proglasio vlastitu pobjedu na predsjedničkim izborima.

»Čestitam mu«, rekao je na konferenciji za novinare na kojoj je stajao uz Klička.

Krupni 42-godišnji teškaš koji se prometnuo u predvodnika oporbe bio je i u utrci za predsjednika, ali se u ožujku povukao u Porošenkovu korist.

Izbori za gradonačelnike održali su se u nekoliko ukrajinskih gradova zajedno s predsjedničkima, a bivši boksački prvak dobio je 57,6 posto glasova po anketi koju je objavila ukrajinska državna televizija u nedjelju kasno navečer.


Hina