Poražavajuće brojke UNICEF-a u Siriji

unicef, unicef, Sirija, ISIL,  nametanje strogih islamskih zakona, unicef, Južni Sudan

Između 1,3 i 1,6 milijuna djece u Siriji bilo je prisiljeno prekinuti školovanje zbog nesigurnosti koju uvjetuje sukob u regiji, 670.000 ih privremeno ne može pohađati školsku nastavu jer su pripadnici Islamske države naredili njihovo zatvaranje kako bi izmijenili nastavni sadržaj u skladu s islamskim zakonima, a u prošloj godini u napadima na školske ustanove živote je izgubilo oko 160 djece, a ozlijeđeno ih je 343, podaci su koje je u utorak objavio Unicef.

Posljedica je to nametanja strogih islamskih zakona što ih primjenjuju pripadnici Islamske države koji su tijekom prošle godine zauzeli dijelove Sirije i Iraka. U studenome i prosincu u dijelovima istočne Sirije koje drže pod kontrolom zatvorili su sve škole, donijevši uredbu o prekidu dotadašnjeg obrazovnog programa te najavivši promjenu u nastavnim sadržajima koji će biti u skladu s islamskim zakonom.

U razdoblju između siječnja i prosinca škole su napadnute najmanje 68 puta, pri čemu je smrtno stradalo najmanje 160 djece, a ozlijeđeno ih je 343 - rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi glasnogovornik Unicefa Christophe Boulierac, dodavši i kako su brojke zasigurno veće jer je do pravih informacija iznimno teško doći.

Unicef je izrazio zabrinutost zbog stanja u određenim područjima pod djelomičnom ili potpunom kontrolom Islamske države, osobito u pokrajinama Raki, Deir al Zoru te u Alepu. Ondje su škole zatvorene, a učitelji moraju proći "preobuku".

Unicef iznosi i podatak prema kojemu je sukob na razne načine pogodio više od osam milijuna djece, od kojih je 1,7 milijuna u izbjeglištvu.
Sukob koji je počeo u ožujku 2011. mirnim prosvjedima koje su vlasti ugušile, prerastao je u građanski rat u kojima se pobunjenici ne sukobljavaju samo s režimom već i džihadističkim grupama.

U četverogodišnjem sukobu ubijeno je više od 200.000 ljudi, od čega samo 76,000 u 2014., najkrvavijoj godini sukoba, izvješćuje sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.