Porasle cijene nafte

poskupljenje nafte

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 64 dolara, potaknute nadom da će SAD i Kina postići trgovinski sporazum, a dodatnu potporu pružila su im i očekivanja pada zaliha sirove nafte u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 25 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,90 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 58,34 dolara.

Vodeći američki i kineski trgovinski pregovarači jutros su razgovarali telefonom, priopćilo je kinesko ministarstvo trgovine, u sklopu nastojanja dvije strane da zaokruže „prvu fazu“ trgovinskog sporazuma i time riješe sukob koji traje već 16 mjeseci.

Telefonski poziv poklopio se s pojačanim napetostima u odnosima dvije zemlje nakon što je Kina jučer kontaktirala američkog veleposlanika kako bi prosvjedovala protiv usvajanja zakona u Kongresu o ljudskim pravima i demokraciji u Hong Kongu.

"Pad cijena trenutno priječi optimizam da će se trgovinski sukob barem biti ublažen. Pozitivni učinak takvih očekivanja na cijene nafte više je psihološke prirode", tumači Carsten Fritsch iz Commerzbanka, napominjući da ne očekuje značajan oporavak potražnje za naftom čak i u slučaju potpisivanja sporazuma.

Kad je riječ o opskrbi, pozornost je usmjerena na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u Beču 5. prosinca, nakon čega bi razgovori trebali biti prošireni i na skupinu neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom.

OPEC+ trenutno koordinirano smanjuje proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno.

"Trenutno svi predviđaju da će na sljedećem sastanku grupe sporazum o ograničenju proizvodnje OPEC+ biti produljen za najmanje tri mjeseca, s posebnim naglaskom na striktniju provedbu sporazuma", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

"Na tržištu će biti puno nafte"

Šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol izjavio je za Reuters da bi zemlje OPEC-a trebale donijeti ispravnu odluku za "vrlo krhko" svjetsko gospodarstvo.

Predviđajući snažan rast proizvodnje nafte u neovisnim proizvođačima, posebno u SAD-u, Brazilu, Norveškoj i Gvajani, Birol je rekao: „Na tržištu će biti puno nafte. Nadam se da će donijeti ispravnu odluku za sebe i za svjetsko gospodarstvo."

Cijene su danas poduprla i očekivanja da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati pad zalihe sirove nafte u prošlom tjednu, za 300.000 barela, prema istraživanju analitičara Reutersa. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tijekom dana, a vlada sutra.

"Ako današnje API-jevo izvješće i sutrašnje vladino potvrde očekivanja i pokažu pad zaliha, cijene nafte mogle bi odmah porasti budući da se to prošli put dogodilo sredinom listopada", rekao je Warren Patterson iz ING-a.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 64,21 dolar, što znači da je pala 35 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.