Ponovno nemirno na Kosovu

kosovska policija
Srbi su sa tri autobusa stigli na pet kilometara od Mušutišta, gdje ih je policija zaustavila. Oni čekaju dozvolu za odlazak u selo jer su dobili garancije od policije da će biti sigurno sprovedeni do porušene crkve Bogorodice Odigitrije, na čijim bi temeljima trebalo da bude služena Sveta Velikogospojinska liturgija.

Ranije je iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno da liturgiju u Mušutištu treba da služi jerej Slobodan Đorić uz sasluženja monaha iz Visokih Dečana. Početak liturgije je bio najavljen za 8.30 sati.

Iz Ministarstva za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova najavljeno je da će liturgiji prisustvovati ministar Dalibor Jevtić, koji bi zajedno sa raseljenim Srbima iz Mušutišta trebalo da stigne autobusom do temelja porušene crkve Bogorodice Odigitrije.

Albanci iz Mušutišta putem društvenih mreža pozivali su prethodnih dana sunarodnjake iz Suve Reke i okolnih sela da danas od 7 do 22 sati svojim prisustvom spriječe dolazak Srba u Mušutište. Služenje liturgije za danas je najavljeno i u Crkvi Uspenje Presvete Bogorodice u Đakovici povodom slave te srpske svetinje, a u organizaciji Udruženja Đakovčana.