Pomorac koji je upravljao potonulim brodom: Tvrtka je već kažnjena zbog 8 mrtvih

pomorac , potonuli brod

Još se traži 11 članova posade potonulog tegljača Bourbon Rhode u Atlantiku.

Vrijeme se smiruje, što olakšava posao tragačima. Dobra je vijest, sugeriraju stručnjaci, što su splavi konstruirane tako da se samostalno aktiviraju prilikom ovakve havarije i postoji dobra šansa da se ubrzo pronađe još preživjelih.

Kapetan broda je Šibenčanin Dimo Miškić, a na brodu je, osim njega, bilo još 13 članova posade. Trojica su pronađena. U međuvremenu je objavljeno da su trojica spašenih članova posade Ukrajinci Dmitrij Marčenko, Jevgenij Nikolov i Igor Morozov.

Sinoć se ponovno oglasila kompanija Bourbon. Javili su da je pronađen prevrnuti čamac za spašavanje i da je komercijalni brod na putu prema njemu. U HRT-ovoj Temi dana načelnik sektora uprave za sigurnost plovidbe Ministarstva mora Lukša Čičovački rekao je kako je u oceanu uočeno jedno mrtvo tijelo.

"Prema situacijskom izvješću koje je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje Rijeka primila jutros, sinoć u kasnim večernjim satima zamijećeno je jedno beživotno tijelo od strane američkog zrakoplova, a tu spoznaju potvrdila je jedna pomorska spasilačka jedinica. Ali s obzirom na to da spasilačka jedinica nije uspjela izvući to tijelo na brod, pretpostavljamo da se ta brojka nestalih još uvijek drži na 11", rekao je načelnik na HRT-u.

Potraga se nastavlja

Iz kompanije Bourbon objavili su da se intenzivna potraga nastavlja uz podršku zračnih snaga.

Redakciji Morski.hr javio se upravitelj stroja iz Rijeke koji ima iskustva s nekoliko ovakvih brodova, a upravo je na Bourbon Rhodeu proveo svoje pomorske dane 2009. godine. Otkriva što je moglo poći po zlu.

"Kad sam ja upravljao pogonskim strojem, brod je imao tek 3 godine i bio je dobar. No previše komplicirana propulzija s dva azimuta i površna dokovanja mogući su uzrok ove tragedije. Seabulk i Tide water imaju europske gradnje ovog tipa brodova i oni plove i preko 30 godina. Kina i Singapur ne grade takve brodove. A ovaj brod su gradili u Singapuru", kaže pomorac koji je htio ostati anoniman.

Osam ljudi poginulo jer je kapetan imao samo 90 minuta za pripremu

"Evo vam sestrinski brod Rhode Rhesos koji je također 2006. godište i još plovi. Najbitnija razlika je da brod s azimuth propulzijom nema timuna (kormila). Azimuth rotira 360 stupnjeva i upravlja brodom kao barka s izvanbrotskim motorom. Dakle, bez timuna u fortunalu si mrtav. Mislim da se Bourbon Rhode prije potonuća prevrnuo, jednako kao Bourbon Dolphin svojevremeno 2007. godine", spominje ovaj pomorac i šalje detaljne podatke o istom brodu kakav je potonuo u Atlantiku.

Bourbon Dolphin se prevrnuo u blizini obale Shetlanda u Škotskoj 12. travnja 2007. godine. Potonuo je tri dana kasnije, dok su se vršile pripreme za njegovo povlačenje na obalu. Tada je poginulo osam od ukupno petnaest članova, pretežno norveške posade, uključujući kapetana i njegova 14-godišnjeg sina koji su bili na brodu zbog stjecanja radnog iskustva tijekom uskršnjih blagdana.

Veliki incident koji je tad uzbunio norvešku javnost uzrokovao je i niz sudskih tužbi, pa je u siječnju 2009. godine tvrtka Bourbon Offshore Norveška kažnjena s 5 milijuna norveških kruna (tada 530.000 eura). U obrazloženju presude stoji da kapetanu broda koji je potonuo zajedno s maloljetnim sinom, nije dano dovoljno vremena da nauči o plovilu, njegovoj posadi i složenoj operaciji koja mu slijedi. Imao je samo 90 minuta da preuzme dužnost.