Poljska se oprašta od poginulih u zrakoplovnoj nesreći

poljska pad zrakoplova

VARŠAVA - U čitavoj Poljskoj točno u 8 i 56 minuta (vrijeme kada se 10. travnja srušio predsjednički zrakoplov) oglasile su se sirene i crkvena zvona, a stotine tisuća Poljaka okupljaju se u Varšavi kako bi odali posljednju počast poginulima među kojima su i predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga i brojni drugi članovi poljske političke elite.

Točno u podne na trgu Pilsudski, u blizini groba neznanog junaka, počela je ceremonija posvećena svakom od 96 poginulih putnika predsjedničkog zrakoplova, koji su putovali u Rusiju kako bi odali počast 22.000 poljskih časnika koji su 1940. godine tamo ubijeni po Staljinovoj naredbi. Ceremonija bi trebala trajati oko četiri sata.

U 17.30 lijesovi s tijelima predsjednika i njegove supruge bit će prebačeni iz Predsjedničke palače u katedralu, gdje će zatim započeti misa.

Njihova tijela bit će zatim prebačena u Krakov gdje će u nedjelju biti pokopani. Misu u wawelskoj katedrali, koja počinje u 14 sati, predvodit će kardinal Angelo Sodano, osobni izaslanik pape Benedikta XVI. Nakon nje Lech i Maria Kaczynski bit će položeni u katedralnu kriptu, panteon poljskih kraljeva i junaka.

Dolazak u staru prijestolnicu poljskih kraljeva najavilo je više od 80 stranih državnika, među kojima i američki predsjednik Barack Obama te njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski princ Charles. Dolazak je najavio i predsjednik republike Ivo Josipović.

No, zbog blokade zračnog prometa neizvjesno je koji će čelnici doći u Poljsku. Za sada su dolazak otkazale delegacije iz Indije, Japana, Južne Koreje, Meksika, Novog Zelanda i Pakistana, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Piotr Paszkowski.

Zbog poljske tragedije sutra će i u Hrvatskoj biti dan žalosti.

jutarnji.hr