Politička ubojstva uzdrmala zemlju: Gradonačelnik likvidiran, u napadu ranjena i njegova supruga

Politička ubojstva uzdrmala zemlju: Gradonačelnik likvidiran, u napadu ranjena i njegova supruga
Alejandro Chavez Zavala, iz desno-lijeve koalicije koju predvodi Stranka nacionalne akcije (PAN) preminuo je u četvrtak u bolnici od posljedica ranjavanja, objavio je guverner spomenute države Silvano Aureoles. U napadu je ranjena i supruga Chaveza Zavale.

Prije toga je u Piedras Negrasu, saveznoj državi Ciahuila, ubijen Fernando Puron, kandidat za mjesto na saveznoj razini iz redova Institucionalne revolucionarne stranke (PRI).

Politička ubojstva uzdrmala su Meksiko u izbornoj godini, kada će glasači 1. srpnja izabrati predsjednika države te odlučiti o 3000 kandidata za niža mjesta u državnoj upravi.

Zbog sve većeg nasilja u zemlji, političke korupcije i sporog ekonomskog oporavka sve je veća razočaranost vladajućim PRI. To je uoči izbora pomoglo ljevičarskom kandidatu Andresu Manuelu Lopezu Obradoru da izbori vodeću poziciju u anketama javnog mnijenja.

Od rujna prošle godine u Meksiku je likvidirano najmanje 113 kandidata i političara. Veliki broj njih bili su kandidati za položaje u lokalnim vlastima. (Hina)