Policija nadzire džamije u potrazi za ekstremistima

Ljudski ostaci, posmrtni ostaci, tijela beba, Njemačka policija, operacija Casablanca , Dusseldorf  grad, CDU/CSU, Angela Merkel, Njemačka, izbjeglička kriza , izbjeglica, Njemačka, IS Islamska država, Njemačka, sukobi sa policijom, žestoki sukobi, turci, kurdi, Njemačka policija, specijalna policija, militanti, Njemačka, Njemačka policija, islamski ekstremisti, napad u vlaku, Njemačka policija, Njemačka
Oko 90 džamija u Njemačkoj trenutno se zbog islamističkih aktivnosti nalazi pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka, objavljeno je u ponedjeljak.
»Trenutno pratimo aktivnosti u oko 90 islamističkih zajednica u Njemačkoj, u kojima se najvećim dijelom okupljaju osobe arapskog podrijetla«, rekao je direktor Ureda za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maassen za javni servis ARD.

»Kod ovih džamija se uglavnom radi o tzv. dvorišnim džamijama u kojima samostalno djeluju samoproglašeni imami i emiri koji svojim huškačkim govorima pozivaju na džihad«, rekao je Maassen.

Direktor Ureda za zaštitu ustavnog poretka je, međutim, naglasio kako se u Njemačkoj pod prismotrom ne nalaze muslimani općenito, nego sam jedan manji, agresivniji dio.

»Velika bi greška bila kada bi poistovjetili vjerske ekstremiste i muslimane«, rekao je Maassen.

U ponedjeljak se u Berlinu održava konferencija Ureda za zaštitu ustavnog poretka na kojoj će biti riječi o opasnosti od džihadista u Njemačkoj.

Hina