Policajci u Teksasu vodili crnca na uzici, sad se ispričavaju

SAD, rasizam, teksas, Policijski dužnosnici, afroamerikanci

Policija u američkom gradu Galvestonu u Teksasu ispričala se nakon što je fotografija dvojice policajaca na konjima koji vode uhićenog Afroamerikanca na svojevrsnoj uzici procurila na društvene mreže.

Na fotografiji je 43-godišnji Donald Neely s rukama vezanima iza leđa nečim što izgleda kao uže. Oko njega su dvojica policajaca na konjima, a jedan od njih drži drugi kraj užeta.

Neely je, prema policiji, uhićen u subotu i optužen za kriminalno ometanje posjeda. Pušten je u nedjelju, prenosi CNN.

Policija navodi da je riječ o traci koja je bila pričvršćena za lisice kojima je Neely bio vezan, a ne o konopcu. "Iako se ova tehnika korištenja konja za transport osobe tijekom uhićenja smatra najboljom praksom u nekim scenarijima, kao što je kontrola mnoštva, ta praksa nije ispravno korištena u ovom slučaju", izjavio je Vernon Hale III, šef policije u Galvestonu.

Šef policije: Donijeli su lošu prosudbu, nećemo više koristiti tu tehniku

Hale je dodao da su policajci donijeli lošu prosudbu te da su mogli čekati vozilo za prijevoz na lokaciji uhićenja.

https://www.youtube.com/watch?v=2uoCDf23KcI#action=share

"Razumijemo negativnu percepciju ovog postupka i vjerujemo da je najprikladnije prestati koristiti ovu tehniku", zaključila je galvestonska policija u priopćenju nakon općeg zgražanja javnosti prizorom koji podsjeća na mračna vremena američkog robovlasništva nad crncima.

Obitelj: Tretirali su ga kao životinju

Odvjetnica obitelji Neely Melissa Morris otkrila je da je Donald Neely već sedam godina beskućnik, da boluje od bipolarnog poremećaja, da je prestao uzimati lijekove i da ga je obitelj tražila kad je fotografija postala viralna na društvenim mrežama. 

Fotografija je postala viralna kad ju je na Facebooku objavila kandidatkinja za Kongres iz Teksasa Adrienne Bell. "Ovaj prizor je izazvao ljutnju, gađenje i pitanja zajednice", napisala je uz fotografiju. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2837998279563638&set=a.335326059830885&type=3&theater

Fotografiju je na Facebooku objavila i šogorica uhićenog Christin Neely, koja je u statusu na Facebooku prozvala policiju da su ga tretirali kao životinju.

"Kad su vukli Donalda Neelyja niz cestu konjima i konopcem, kao da su vukli cijelu našu (crnačku) zajednicu niz cestu. Ovo nije 1819. Ovo je 2019. A taj prizor vraća nas u 1819. - kao da su to lovci na odbjegle robove, a Donald Neely je rob - s konjem i konopcem na kojem ga vode ulicom", komentirao je ovaj skandal odvjetnik za ljudska prava Benjamin Crump.