Pokrenuto stvaranje balkanskog Beneluksa

gospodarska suradnja zemalja regije, Gunther Fehlinger, Albanija, kosovo, crna gora, Makedonija, Sporazum o slobodnoj trgovini
U novoj gospodarskoj asocijaciji bili bi Albanija, Kosovo, Crna Gora i Makedonija.

Albanija, Kosovo, Crna Gora pokušavaju obnoviti ideju stvaranja takvog entiteta koji bi uključio i Makedoniju. Tvorci smatraju da bi spajanje tržišta navedenih zemalja donijelo ekonomske koristi. O tome se posebno raspravljalo prošlog mjeseca u Tirani za vrijeme sastanka Akcijske skupine za ekonomsku i europsku integraciju (AGREEI) na kojoj su uz albanske, kosovske i crnogorske predstavnike sudjelovali i predstavnici Austrije. Sporazum o slobodnoj trgovini Albanije i Kosova značajno je povećao trgovinsku razmjenu dvije zemlje pa je pokazan kao primjer.

"Čini se da je u tijeku ujedinjavanje kosovsko-albanskog tržišta, a pozivnice za udruživanje trebale bi biti na stolu za Makedoniju i Crnu Goru koje su slične veličine i izložene vrlo sličnim izazovima na putu prema EU", kazao je Gunther Fehlinger, suosnivač i član upravnog odbora AGREEI-a koji je i pokrenuo ideju balkanskog Beneluksa, prenosi SETimes.