FOTO/VIDEO  Pogledajte kako je ruski Suhoj presreo američki zrakoplov

suhoj
Ovo nije prvi ovakav susret američkih i ruskih zrakoplovi od početka godine. U siječnju se Su-27 približio izviđačkom zrakoplovu RC-135U iznad Crnog mora. Predstavnik Pentagona je istaknuo da se zrakoplovi i brodovi američke vojske stalno susreću sa ruskim jedinicama u ovoj regiji i da "većinu takvih susreta odlikuje sigurnost i profesionalnost".

"Međutim, duboko smo zabrinuti kada se dese nebezbjedni manevri. Ove akcije mogu bez potrebe da dovedu do eskalacije napetosti između dvije zemlje i dovedu do grešaka ili incidenta koji može da izazove povrede ili smrt", zaključio je predstavnik Pentagona.

Američki izviđački zrakoplov SAD-a su dva puta pokušali da se približe granici Rusije iznad Crnog mora bez uključenih primopredajnika, izjavio je službeni predstavnik Ministarstva obrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

"Sedmog rujna 2016. godine izviđački zrakoplov P-8 'Posejdon‘ američke mornarice dva puta su pokušali da se približe bez uključenih primopredajnika državnoj granici Ruske Federacije nad akvatorijom Crnog mora. Sa zračne baze Beljbek podignuti su dežurni borbeni zrakoplovi Su-27", rekao je Konašenkov.

U Ministarstvu obrane Rusije više puta su isticali da piloti ruskog zrakoplovstva poštuju sva međunarodna pravila korištenja zračnog prostora. Podsjetimo, krajem travnja je na obali Kamčatke, ruski MiG-31 poletio da bi presreo patrolni zrakoplov P-8 Posejdon američkog zrakoplovstva.

Pogledajte kako je to izgledalo...