Pogledajte gdje se Nijemci najčešće sele

putovanje

Za migrante iz Afrike i Azije, ali i dobar dio stanovništva u regiji svi putevi vode u Njemačku. Najjača europska ekonomija je željeno odredište za stotine tisuća ljudi, ali je zanimljivo da i Njemačka ima svoje migrante, piše Deutsche Welle.

Većina njemačkih emigranata odlazi u inozemstvo zbog posla i više novca. Među njima je najviše akademskih građana, a najpopularnija destinacija za Nijemce je susjedna Švicarska, zemlja koja ima njemačko govorno područje.

U proteklih deset godina Švicarska je bila daleko najpopularnije odredište njemačkih emigranata. Skoro 200.000 Nijemaca preselilo se u susjednu zemlju. Njih 127.000 je otišlo u Sjedinjene Američke Države, 108.000 u Austriju i 82.000 u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Njemački emigranti pretežno su visokoobrazovani akademski građani u najboljim godinama – 76 posto njih ima sveučilišnu diplomu ili su doktori znanosti, dakle tri četvrtine, mada samo četvrtina njemačkog stanovništva ima visoko obrazovanje. Većina je stara između 20 i 40 godina. To proizlazi iz studije Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva.

Prema Saveznom zavodu za istraživanje stanovništva, u inozemstvu trenutno živi oko četiri milijuna Nijemaca. Svake godine u prosjeku 180.000 njemačkih građana napusti zemlju. U istom periodu oko 130.000 se vrati.

Zbog toga Njemačkoj ne prijeti trajni gubitak kvalificiranih radnika, takozvani “odljev mozgova”. Studija pokazuje da je boravak u inozmestu obično privremen i traje samo nekoliko godina. Politikolog Andreas Ete kaže da bi se prije moglo govoriti o “cirkulaciji mozgova”.