Početak kraja pušenja? Dućani u Americi izbacuju cigarete iz prodaje

pušenje, prestanak pušenja, oznake na duhanskim proizvodim, Europski parlament u Briselu, glavni uzrok smrti, Američki trgovački lanac CVS, Barack Obama, Boston, lanac ljekarni, Wal-Mart Stores Inc, cigarete, pušenje, e-cigareta, posudice za parenje, BIH, cigarete, poskupljenje, pušenje, starenje, navike, pušenje, Pušenje je porok, prestanak pušenja, pušenje, cigarete, pušenje, zabranjeno pušenje, pušači, BIH, pušači, nepušači, čišćenje
Američki trgovački lanac CVS objavio je u srijedu da će do listopada prestati prodavati cigarete u svojih 7.600 trgovina, čime će postati prvi nacionalni trgovački i lanac ljekarni koji će ukloniti cigarete iz svoje ponude.

Stručnjaci za javno zdravstvo ocijenili su da je potez tog drugog najvećeg lanca ljekarni u SAD-u presedan koji će druge izložiti pritisku da učine isto.

Američki predsjednik Barack Obama, bivši pušač, pozdravio je odluku CVS-a rekavši da ona pruža snažan primjer.

»Današnja odluka pomoći će naporima moje administracije da smanji smrtnost, tumore i srčane bolesti povezane s pušenjem i snizi troškove liječenja«, priopćio je Obama.

»CVS je prepoznao paradoks u tome da istovremeno prodaje smrtonosne proizvode i lijekove«, rekao je direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Thomas Frieden.

Neki američki gradovi poput Bostona i San Francisca već su zabranili prodaju cigareta u ljekarnama, a protivnici pušenja nadaju se da će odluka CVS-a pozitivno utjecati na druge lance.

Walgreen Co, najveći lanac ljekarni i treći po veličini Rite Aid Corp objavili su da će do daljnjega prodavati cigarete, ali će nastaviti pratiti stanje u toj kategoriji proizvoda.

Wal-Mart Stores Inc, najveći svjetski trgovački lanac koji prodaje i cigarete, odbio je komentirati odluku CVS-a.

Hina