Papa i Josipović razgovarali o krizi u Hrvatskoj te odnosu Crkve i države

Vojni ordinarijat, Papa Franjo, kardinal Bertone, predsjednik Josipović.
...,a pitanje odnosa mjesne Crkve i države dio je demokratskog života u Hrvatskoj.

Dijalog mjesne Crkve i države, kaže predsjednik, pitanje je o kojem je "potrebna rasprava, ne samo na relaciji Crkva - država, nego i unutar države. Različite političke opcije, različite socijalne grupacije, različito vide pojedina pitanja, a karakteristika je demokratskoga društva da se o njima otvoreno raspravlja", rekao je Josipović te dodao kako smatra da papa Franjo zagovara otvorenu Crkvu koja se ne želi upletati u državne poslove.

Josipović je s Papom razgovarao i o pitanjima obrazovanja i o dogovoru u vezi s vojnim ordinarijatom.

"Vojni ordinarijat bio je u nekim promjenama koje proizlaze iz toga što se naša vojska poprilično smanjila, a to je vezano i uz raspoložive financije", rekao je Josipović koji će o politici i moralu u tranzicijskoj Hrvatskoj održati i predavanje u Vatikanu. "Ovaj će Papa u međunarodnu politiku unijeti važnu novost, s njime će ojačati uloga etike i morala u međunarodnoj politici. Govorili smo o vrijednostima poput pomirenja, suživota i pravednosti. On je usmjeren na pravednost, na međunarodne odnose koji se temelje na moralu, na nenasilju i pomirbi. Zajedno se zalažemo za pomirenje, za europski put cijele regije". rekao je predsjednik.

I kardinal Bertone kojega će na dužnosti šefa vatikanske diplomacije za pet dana zamijeniti Pietro Parolin, izvrsno poznaje situaciju u Hrvatskoj i u regiji, rekao je predsjednik Josipović.

Izvor: glas-slavonije.hr