Papa Franjo: Migranti su simbol svih isključenih iz društva

Papa Franjo, Papa, migranti, Papa Franjo, Papa Franjo mladima, promjene

U prisutnosti 250 pozvanih, migranata i spasioca, on je naglasio tijekom propovijedi nužnost pružanja pomoći najslabijima i najranjivijima.

"Migranti su prije svega ljudi", inzistirao je Papa nazvavši ih "simbolom svih isključenih iz društva". "To su osobe. Oni ne predstavljaju samo društvene i migracijske probleme. Oni nisu samo migranti", rekao je.

"Oni prevareni i napušteni umiru u pustinji, mučeni i zlostavljani u izbjegličkim logorima, oni posljednji prkose morskim valovima, napušteni su predugo u izbjegličkim logorima da bi to bio privremeni smještaj", nabrajao je papa Franjo.

Osmog srpnja 2013., četiri mjeseca nakon što je postao Papom, ali prije masovnih valova i velikih brodoloma između 2013.-2017. papa Franjo je doputovao na mali talijanski otočić između Libije i Sicilije kako bi upozorio na "sveopću ravnodušnost prema migrantima".

Od tada on neprestano upućuje pozive na pomoć migrantima koji bježe od ratova i bijede i podsjeća države na njihove obveze prihvaćanja i uključivanja stranaca.

"Nažalost, na periferijama naših gradova žive isključene, marginalizirane, potlačene, diskriminirane, zlostavljane, iskorištavane, napuštene, siromašne osobe koje pate", istaknuo je papa Franjo u ponedjeljak.

N1