Papa će kao zaslužni biskup primati mirovinu od 6.690 eura?

Od 28. veljače uvečer će papinski dom u Castelgandolfu, koji ne treba biti zatvoren kao što moraju biti zatvorene i zapečaćene papine prostorije u Vatikanu poslije smrti nekog pape ili u ovom slučaju odustajanja, bit će rezidencija Jospeha Ratzingera najmanje dva mjeseca, odnosno do završetka radova na obnovi zgrade bivšeg samostana unutar vatikanskih zidina gdje će se preseliti. Žitelji Castelgandolfa žele pozdraviti Papu, pa će im se zbog toga on obratiti s balkončića. To će biti njegov posljednji javni istup.

Tijekom boravka u Castelgandolfu, Ratzinger se zasigurno neće pojavljivati u javnosti. Iz Vatikana će helikopterom krenuti 28. veljače u 17 sati i nakon oko 15 minuta leta stići će u Castelgandolfo, objasnio je direktor papinskih kuća Saverio Petrillo. U Castelgandolfu, Ratzinger će se povući u molitvu, te će biti, kako je sam rekao, „daleko od svijeta". S Ratzingerom će, najprije u Castelgandolfo, a zatim u zgradu bivšeg samostana, živjeti četiri časne sestre (Memores Domini) koje ga i sada opslužuju, te osobni tajnik Georg Gänswein.

Papinske prostorije u Vatikanu će nakon njegova odlaska u Castelgandolfo biti zatvorene i zapečaćene. Knjige i dokumenti će zatim biti pohranjeni u tajni vatikanski arhiv. Papin prsten će biti razbijen. Još uvijek se raspravlja o tome kako oslovljavati Benedikta XVI. kada više ne bude papa. Možda je najbolji prijedlog da mu se obraća s: Oče Benedikte.

Talijanski dnevnik Stampa navodi kako bi umirovljeni papa trebao primati mirovinu od 3.340 eura na mjesec, što je oko 50 posto manje od mirovine umirovljenog kardinala. Međutim, taj bi iznos mogao biti više no dvostruko veći - 6690 eura - odluči li ga novi papa imenovati za zaslužnog rimskog biskupa.

Večernji list