Panika u Ohridu: Aktivirao se jedini živi vulkan na Balkanu

vulkan, Ohrid, alarmantno stanje, vulkan Duvalo
Naime, veće količine dima počele su izlaziti iz vulkana što je izazvalo paniku u oblasti Ohrida, pa je na teren odmah izašla ohridska protupožarna jedinica, prenosi Tanjug.

"Naša ekipa je na terenu, ali preventivno, jer nije bilo potrebe za intervencijom. Vulkan reagira na promjenu vremena", izjavio je dežurni iz Vatrogasne službe. Kazao je da je to prvi put da su dobili poziv da se vulkan aktivirao, jer se ovaj fenomen prije nije događao, odnosno dim se nije širio izvan samog otvora vulkana.

Stručnjaci objašnjavaju da je to prirodna pojava i da dim izlazi iz vulkana usljed većih prirodnih aktivnosti u posljednjih nekoliko mjeseci i onoga što se događa u regiji - potresa i poplava.

Zbog ove pojave alarmantno stanje je proglašeno u svim nadležnim institucijama, posebno u Centru za krizne situacije.

Podsjetimo, prije četiri dana Skoplje je pogodilo jako nevrijeme s obilnom kišom, koje je napravilo prave bujice u centralnim gradskim područjima, a nakon toga se osjetio i potres. Na glavni grad Makedonije je za pola sata palo 37 litara kiše na metar kvadratni, a vjetar je dostizao brzinu od 70 kilometara na sat.

Inače, vulkan Duvalo je jedini živi vulkan na Balkanu.