Panika u Italiji zbog Fluada: Tri slučaja smrti

male boginje, cijepljenje, Nermin Avdić, Davor Pehar, homoseksualci, cjepivo, uzrok, cijepivo, italija, Talijanska Agencija za lijekove, cjepivo Fluad, cjepivo Fluad, Europska agencija za lijekove, cjepivo, Novartis, liječnici, kuba, trudnice, Virus HIV-a, gripa, cijepljenje, istraživanje, kašalj, djeca, cijepljenje, liječnici, mikrobiolog , laboratorija
Talijanska Agencija za lijekove (AIFA) zabranila je prodaju cjepiva protiv gripe Fluad koje na pakiranju nosi dvije određene šifre, jer su tri osobe preminule u Italiji nakon što im je ubrizgano spomenuto cjepivo, javlja list Corriere della Sera. Još jedan pacijent se nakon što je primio cjepivo Fluad osjećao loše te je u teškom stanju.

Zabranjena je prodaja cjepiva Fluad tvrtke Novartis na čijem su pakiranju otisnuti brojevi "142701" i "143301".

Riječ je o cjepivu koje nije distribuirano u inozemstvu, već se može naći samo u Italiji, a Fluad je u prodaji u toj zemlji zadnjih desetak godina.

AIFA je pozvala pacijentekoji u kući imaju cjepivo Fluad ili koji su se cijepili da provjere šifru na pakiranju cjepiva te da se ukoliko je riječ o jednoj od dvije sporne šifre jave svom liječniku.

Nije utvrđena povezanost cijepljenja i smrti tih triju osoba, rekao je generalni direktor AIFA-e Luca Pani za Corriere della Sera. Ona nadodaje da je u svakom slučaju zabranjeno korištenje cjepiva na čijem su pakiranju spomenute dvije šifre, a takvih je 460 tisuća doza, od ukupno 4 milijuna koliko je u prodaji.

Koliko je zasad poznato, cjepiva na čijem su pakiranju dvije spomenute šifre nema u apotekama već samo u ambulantama i bolnicama, piše Repubblica.

Dvije preminule osobe su sa Sicilije, a riječ je o pacijentima starim 68 i 87 godina. Treći je slučaj smrti zabilježen u Moliseu, a riječ je o 79-godišnjakinji.

Hina