FOTO/VIDEO  Palestinski ministar preminuo nakon sukoba s izraelskom policijom

smrt Abua Eina, palestina, izraelski vojnici, izrael, palestinski ministar
Jedan pripadnik izraelske policije uhvatio ga je za vrat za vrijeme prosvjeda protiv novih izraelskih doseljenika na palestinskom teritoriju. Nakon sukoba odvezen je u bolnicu te je preminuo na putu.

Za vrijeme prosvjeda na teren je izašlo oko 30 pripadnika izraelske policije i vojske.

Svjedoci ističu kako se srušio na pod nakon što ga je pripadnik izraelske policije uhvatio za vrat.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas opisao je napad kao "barbarski čin na kojeg ne možemo ostati tiho i kojeg nećemo prihvatiti". Proglasio je tri dana žalosti te najavio kako će se poduzeti "svi nužni koraci".Izraelska vojska ističe kako "istražuju incident". Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua također navodi kako se istražuju okolnosti koje su dovele do smrti palestinskog ministra.

Incident dolazi u vrijeme znatno povišenih tenzija između Izraela i Palestinaca. U sukobima zadnjih 3 mjeseca ubijeno je desetak Izraelaca i još više Palestinaca.

Abu Ein bio je glasni kritičar izraelske izgradnje na palestinskom okupiranom teritoriju. 1979. bio je zatvoren zbog navodne upletenosti u bombaški napad, no 1985. je pušten u razmjeni zarobljenika.

Tijekom današnjeg dana on i još oko stotinu palestinskih i stranih aktivista krenuli su posaditi stablo u blizini izraelskog naselja u znak prosvjeda protiv izraelske izgradnje i doseljenika.

Očekuje se kako bi smrt Abua Eina mogla dovesti do novih sukoba. U gradu Ramala već su počeli nemiri - prosvjednici kamenjem gađaju izraelsku vojsku. Palestinski dužnosnici pak ističu kako bi kooperacija između palestinskih i izraelskih sigurnosnih službi u Zapadnoj Obali mogla biti suspendirana zbog smrti ministra Abua Eina.