Ovim činom smo dobili 'nož' u leđa

Nizozemska, Rusija, Vladimir Putin, Bečka konvencija, Dmitri Borodin, incident Rusije i Nizozemske, Nizozemska, Rusija, Frans Timmermans, Onno Elderenbosch, diplomat lakše ozlijeđen, Zakona o zabrani homoseksualne propagande, isprika, kršenja Bečke konvencije, Vladimir Putin, Wilhelm Unge, Rusija, proruski separatisti, ukrajina, eu, Vladimir Putin, EU i Rusija, sankcija protiv Rusije, SAD, Rusija, Vladimir Putin, Vladimir Putin, NATO i Rusija, EU i Rusija, EU i Ukrajina, ukrajina, proruski separatisti, Vladimir Putin, NATO i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, ukrajina, Rusija, Vesna Pusić, Vladimir Putin, ruske vlasti, Vladimir Putin, NATO i Rusija, Rusija, Vladimir Putin, nove sankcije, međunarodne sankcije, NATO i Rusija, Rusija, Vladimir Putin,  Litvinenko, otrovan, otrovan radioaktivnim polonijem, Vladimir Putin, Rusija, Turska, obaranje zrakoplova, Sergej Lavrov, Sirija, Turska, SAD i Rusija, Sirija, Vladimir Putin, SAD i Rusija, NATO i Rusija
Rusija neće tolerirati napade poput današnjeg na njezin vojni zrakoplov koji je srušila raketa zrak-zrak, ispaljena iz turskog vojnog aviona F-16, dok je bio na visini od 6.000 metara i na udaljenosti od jednog kilometara od turske granice, izjavio je u danas u Sočiju ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuvši da ruski zrakoplov i piloti nisu predstavljali prijetnju Turskoj.

- Razumijem da svaka zemlja ima svoje vlastite regionalne interese i uvijek smo to poštovali. Međutim, nikada nećemo tolerirati zločine kakav je ovaj današnji, naglasio je ruski predsjednik na sastanku s jordanskim kraljem Abdulahom II., a prenose ruski mediji.

- Naš avion srušen je nad Sirijom raketom zrak-zrak ispaljenom iz turskog zrakoplova F-16. Pao je na teritorij Sirije, četiri kilometra od granice s Turskom. U vrijeme kada je na njega izvršen napad bio je u zraku na 6.000 metara i na udaljenosti od jednog kilometra od turskog teritorija. U svakom slučaju, naši piloti i naš avion nisu bili prijetnja Turskoj. To je očito. Oni su provodili operaciju protiv Islamske države, istaknuo je Putin.

Po njegovim riječima, ruski avion letio je nad sjevernom Latakijom gdje su koncentrirani militanti.

Istaknuo je da je rušenje ruskog borbenog zrakoplova zabijanje noža u leđa Rusije koje bi moglo imati ozbiljne posljedice po rusko-turske odnose. Za rušenje zrakoplova Suhoja-24 optužio je "suučesnike terorista".

- Današnji gubitak povezan je sa zabijanjem noža u naša leđa koje su izvršili suučesnici terorista. Ne mogu drukčije okarakterizirati ono što se danas dogodilo, kazao je.

Kako je dalje rekao, Rusija je već dugo upoznata s isporukom nafte Turskoj sa sirijskog teritorija koji su zauzeli teroristi.

- Sada smo dobili nož u leđa: napade na naše avione koji se bore protiv terorizma, kazao je. Također je rekao da je Turska napala ruski Su-24 unatoč tome "što smo mi potpisali sporazume s američkim partnerima o sprječavanju incidenata u zraku, a Turska je, kao što je poznato, među zemljama koje su proglasile borbu protiv terorizma unutar koalicije predvođene SAD-om".

Kazao je da kontakti Turske s članicama NATO-a nakon napada na ruski avion izgledaju kao pokušaj da Savez posluži teroristima.

Umjesto da su odmah uspostavili kontakt s Rusijom nakon incidenta, rekao je ruski predsjednik, oni su pozvali partnere u NATO-u na razgovore o tom pitanju.

- To izgleda kao da smo mi srušili turski avion, a ne obratno, kazao je. "Znači li to da oni žele da NATO posluži Islamskoj državi?", zapitao se.

Turski vojni ataše pozvan je u utorak na razgovor u rusko ministarstvo obrane u vezi s incidentom.

Lavrov otkazao posjet Turskoj
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je otkazao posjet Turskoj i savjetovao građane da ne putuju u tu zemlju koja je srušila ruski zrakoplov što je Moskva nazvala neprijateljskim činom.

- Odlučili smo otkazati sastanak predviđen za srijedu u Istanbulu s ministrom vanjskih poslova, rekao je Lavrov i kazao da teroristička prijetnja raste u Rusiji.

Turska je u utorak srušila ruski zrakoplov Su-24 iznad sjeverozapadne Sirije. O tome je pisanim putem izvijestila glavnog tajnika UN-a i Vijeće sigurnosti, kazali su turski diplomatski izvori.

Rusko ministarstvo obrane takvu je akciju turskih zračnih snaga nazvalo "neprijateljskim činom", prenosi agencija Tass.

Lavrov je, obraćajući se novinarima u Sočiju, također savjetovao ruskim državljanima da ne putuju u Tursku

- Broj terorističkih manifestacija na turskom teritoriju nije ništa manji, prema našim procjenama, od onih u Egiptu. Stoga savjetujemo našim građanima da ne putuju u Tursku ni kao turisti niti u druge svrhe, rekao je Lavrov.

Ruske turističke agencije već su se odazvale tom pozivu. Ruska državna turistička agencija Rostourism preporučila je obustavu prodaje turističkih putovanja, a rusko ministarstvo financija objavilo je da ima dovoljno novca da pomogne touroperatorima, prenijela je agencija TASS.

Hina/Reuters