Ova europska država je najpoželjnija za život

država, istraživanje, norveška, norveška, ujedinjeni narodi, Indeks ljudskog razvoja
Norveška je najbolje ocjene dobila za područje društvenog kapitala, a najgore za poduzetništvo.

U odnosu na prošlu godinu, ova se zemlja na ljestvici najuspješnijih zemalja popela za jedno mjesto i našla na samom vrhu liste. Na drugom mjestu je Švicarska, a na trećem Novi Zeland, što je skok ove zemlje za dvije pozicije u odnosu na 2013.

Studija je otkrila da 90 posto Norvežana vjeruju da je njihova zemlja dobro mjesto za život imigranata, a čak 94,9 posto sudionika studije navelo je kako vjeruju da bi se mogli osloniti na pomoć sugrađana u slučaju da budu u potrebi.

Puno manje je optimizma među Norvežanima kad je predmet istraživanja bila percepcija korupcije. Svako treći sudionik ispitivanja (29,7 posto) mišljanja je da je korupcija jako prisutna u vladajućim strukturama i gospodarstvu.

Indeks prosperiteta izračunava se u posljednjih osam godina u 142 zemlje, pokriva 96 posto svjetske populacije i predstavlja pokušaj opsežnijeg mjerenja ekonomskog stanja neke zemalje, pored ubičajenih indikatora kao što je bruto društveni proizvod (BDP).

Lista 20 najprosperitetnijih zemalja svijeta

1. Norveška

2. Švicarska

3. Novi Zeland

4. Danska

5. Kanada

6. Švedska

7. Australija

8. Finska

9. Nizozemska

10. Sjedinjene Američke Države

11. Island

12. Irska

13. Velika Britanija

14. Njemačka

15. Austrija

16. Luksemburg

17. Belgija

18. Singapur

19. Japan

20. Hong Kong

Zanimljivo je da se na listi na najprosperitetnijih, a time i veći najpoželjnijih zemalja za život nisu našle Francuska (21.), Španjolska (26.) i Italija (37.).

 Izvor: Danas.hr/The Local