FOTO  Otvoreno pismo čestitke i potpore predsjedniku katalonske Vlade Carlesu Puigdemontu!

katalonija

... hrvatskog naroda 1991. godine, uvažilo volju birača na referendumu te odlučilo proglasiti samostalnost! Najveća europska vrijednost svakako jeste pravo pojedinca na slobodu, a samim time i pravo naroda na vlastiti izbor iz čega i proizlazi pravo katalonskog naroda da živi u državi Kataloniji!

Put kojim ste odlučili krenuti nije i neće biti jednostavan, ali nemojte dopustiti da vašu težnju za samostalnošću ugrozi neodlučnost europskih čelnika koji su, poput želje za španjolskom cjelovitošću, imali želju pod svaku cijenu očuvati i jedinstvo neodržive zajednice poznate pod imenom Jugoslavija.

Nažalost, dijelom takve političke neodlučnosti i nerazumijevanja temeljnih načela europskih civilizacijskih vrijednosti postala je i aktualna hrvatska vlast koja nije imala dovoljno hrabrosti da u želji Katalonaca vidi jednaku želju kakvu je imao hrvatski narod te se odlučila svrstati na stranu trenutno jačeg - Španjolske, baš kao što su europske zemlje 1991. godine diplomatskim putem i sankcijama odlučile braniti nedjeljivost Jugoslavije.

Nezavisnost Katalonije od središnje madridske vlasti, ukoliko sačuvate jedinstvo katalonskog naroda, je neupitna, a upitno je samo vrijeme koje će proteći dok tromi europski čelnici shvate kako je riječ o procesu koji se više ne može zaustaviti.

Stoga Vam ovim putem još jednom želim čestitati na činjenici po kojoj će Vas povijest pamtiti kao čovjeka koji je katalonski narod poveo prema neovisnosti baš kao što povijest pamti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana koji je poput Vas, unatoč svim protivljenjima iz kvislinških domaćih redova potpomognutih europskim i svjetskim moćnicima, hrvatski narod doveo do samostalnosti, stoji na kraju čestitke koju potpisuje Predsjednik Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, Hrvoje Niče Mag.oec.