Otkriveno što je sa jednom od dvije tinejdžerke koje su otišle u siriju. Pročitajte što joj se dogodilo

maloljetnice, Sirija, udaja, udaja, Sirija, bjegstvo
Uslijedio je apel za pomoć zabrinutih roditelja spomenutih djevojčica...

Prije nekoliko dana objavljena je vijest da austrijska i turska policija tragaju za Sabinom Selimović (15) i Samrom Kešinović (16), austrijskim državljankama porijekom iz BiH (Zvornik), koje su, kako se pretpostavlja, otišle da ratuju u Siriji.

Sabina i Samra su sa roditeljima živjele u Beču, a u četvrtak, 10. aprila, odletjele su sa bečkog aerodroma u turski grad Adanu, odakle su, kako se sumnja, otišle u Siriju.

Saff.ba donosi  nešto više detalja o cijelom slučaju. Piše kako su Sabina i Samra bile nerazdvojne drugarice. Prije odlaska u Siriju dogovorile su udaju za borce Idiša. Avionom su otišle do Turske gdje su ih dočekali oni koji su organizirali njihov odlazak i udaju u Siriji. Odmah po dolasku u Siriju, Sabina Selimović se udala za čečenskog dobrovoljca u redovima Idiša, poznatog po nadimku Seyfullah. Za Samru Kešinović još uvijek nema pouzdanih informacija.

Također, po svemu sudeći, organizatori odlaska i udaje Sabine Selimović i Samre Kešinović nisu iz Bosne i Hercegovine. Riječ je osobama koje žive u Austriji i Njemačkoj, navodi Saff, koji u svom tekstu zaključuje:

- Ovakvih slučajeva moglo bi biti još dosta. Sirijski doborovoljci iz redova Idiša i drugih jedinica razradili su ozbiljan sistem mobilizacije mladića i djevojaka.

Izvor: doznajemo.com