Otkriven prvi slučaj kravljeg ludila

kravlje ludilo

Ispitivanja u laboratoriju u Velikoj Britaniji potvrdila su postojanje bolesti, poznatu i pod nazivom spongiformna encefalopatija (GSE), kod 15-godišnje krave koja je u međuvremenu usmrćena, izvijestila je norveška uprava za sigurnost hrane.

Slučaj je atipičan, budući nije otkrivena zaraza hranom niti povezanost s nekim drugim slučajem, objasnila je uprava. Otkad je kravlje ludilo 1986. prvi put otkriveno u Velikoj Britaniji, stroge kontrole spriječile su širenje zaraze. Međutim, znanstvenici su zabrinuti zbog moguće povezanosti, putem konzumiranja zaraženog tkiva, između BSE-a i ljudske Creutzfeldt-Jakobove bolesti. Nova varijanta Creutzfeldt-Jakobove bolesti, nvCJD, odnijela je sredinom 1990-ih godina u Europi desetke života. Prema navodima norveških vlasti, usmrćena su sva goveda koja su bila u kontaktu sa zaraženim govedom.

"Otkriće BSE-a nema utjecaja na sigurnost hrane, a konzumiranje mesa i mlijeka sigurno je kao i prije", objavio je ured.

Slučaj će ipak utjecati na izvoz norveške hrane. Norveška je prošlog tjedna, u očekivanju rezultata ispitivanja, obustavila izdavanje izvoznih dozvola, poručujući kako nema poznatih slučajeva kravljeg ludila u zemlji.

Hina