Osujećen teroristički napad u Parizu: Kći Hrvatice planirala s dečkom raznijeti Eiffelov toranj

pariz policija

On bi se raznio bombom i tako ušao u povijest, a ona bi, kao udovica pravog mučenika pobjegla u Siriju.

Ovu dramatičnu priču o dvoje mladih Francuza koji su prešli na islam objavio je Le Monde, a u slučaj su se vrlo brzo uključili i istražitelji. To je, kako je nakon uhićenja u svom iskazu opisala djevojka, uništilo njihov fenomenalni plan, prenosi Gazzetta di Parma, piše net.hr.

Što je obilježilo njihove živote?

U pitanju su 20-godišnjak i 16-godišnjakinja koji su se upoznali preko portala za muslimane, Muslima.com, još tijekom ljeta 2016. godine. On je u to vrijeme bio nezaposlen, te je već bio označen kao osoba koja se radikalizirala i mogla bi biti uključena u terorističke napade. Kako bi svoje naume ostvario čak je 2015. godine pokušao otići u Siriju.

Njezin život obilježio je pak razvod roditelja. Nastavila je živjeti s majkom, Hrvaticom katoličke vjere, koja ja zajedno s kćerkom krenula put preobraćenja, nakon što se povezala s jednim Marokancem.

Udaljeni jedno od drugog

Prva prepreka što su ju dvoje mladih trebali savladati nakon upoznavanja bila je udaljenost. Naime, on je živio u mjestu Charleville-Mézières, na sjeveroistoku Francuske, nedaleko granice s Belgijom, dok se ona nalazila na periferiji Montpelliera, 900 kilometara južnije.

No, mladić joj se uspio približiti u skupini zavarivača s kojima je putovao, no na kraju je u prosincu dobio otkaz zbog nasilnog ponašanja i izostajanja s posla.

U međuvremenu je dvoje mladih dodatno radikalizirano, djevojka je napustila školu. Uspjeli su se sastajati u tajnosti i planirati svadbu bez obitelji i imama koji su ih odbili.
Zato su pomoć ponovno potražili putem interneta. Mladić je pokušao stupiti u kontakt s nekim tko bi ih vjenčao prema islamskim običajim.

Filić sa zakletvom Kalifatu

Uspjeli su pronaći 33-godišnjeg Malika H., do kojeg su istražitelji već došli, rasplićući ovaj slučaj. On ih je povezao s Rachidom Kassimom, reperom optuženim da stoji iza mnogih terorističkih napada u Francuskoj, uključujući i ubojstvo svećenika Hamela prošlog ljeta u blizini Rouena. U zamjenu za pripreme za vjenčanje mladi je par morao snimiti video u kojem se zaklinju na vjernost Kalifatu.

Tijekom snimanja polako su počeli blijediti planovi za vjenčanje, a sve je više bilo onih o napadu na Eiffelov toranj koji je trebao biti realiziran početkom ožujka.

No, tada su im istražitelji već bili na tragu te su oboje uhićeni 10. veljače. U pretrazi 20-godišnjakovog stana pronađen je kemijski materijal i 70 grama eksploziva kakav je već korišten u nekim napadima u Parizu. Iako se radilo o maloj količini u pitanju je vrlo nestabilna i eksplozivna smjesa, vrlo opasna za rukovanje.

‘Sve je to imalo utjecaja na nas', priznala je tijekom ispitivanja 16-godišnjakinja.