FOTO/VIDEO  Opet će se obučavati djeca da 'brane otadžbinu'

zlatibor, omladinski patriotski kamp, Srbija
Na Zlatiboru u Srbiji će se i ove godine održati 'omladinski patriotski kamp' kojeg je prošle godine zatvorila policija, a organizacija koja je stajala iza njega ugašena, javlja N1.

Riječ je o kontroverznom kampu gdje se mlade i maloljetnike obučava da se ponašaju kao vojnici, uz rukovanje improviziranim oružjem. Država Srbija ga je prošle godine zatvorila zbog moguće zloporabe djece i uznemirenja javnosti.

'Obuka koja djecu priprema da budu budući branitelji otadžbine', tim riječima organizator Željko Vukelić iz Udruženja sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, opisuje što su ti kampovi, na koje već peti put vode grupe od 12 do 18 djece.

Vukelić je prošle godine ustvrdio kako se oni uz pomoć instruktora iz Rusije i umirovljenih pripadnika policije i vojske Srbije uče obrambenim vještinama.

Ruska agencija TASS u studenom 2018. javila je da je privedeno nekoliko ljudi iz privatne vojne tvrtke ENOT, koja stoji iza kampa, ali je ugašena pa ponovo formirana u drugačijem obliku. I to zbog poticanja mržnje ili neprijateljstva i ponižavanja ljudskog dostojanstva, te uključivanja maloljetnika u izvršenje kaznenog djela.