Opasna govedina: Mađarska istražuje izbijanje bedrenice

bedrenica, Mađarska, u slučaju izbijanja bedrenice
- Mađarska je dobro postupila i na vrijeme je provela sve potrebne mjere u slučaju izbijanja bedrenice na istoku zemlje gdje nekoliko osoba završilo na promatranju u bolnici pošto je u govedini otkrivena bakterija bedrenice, izjavio je u subotu ministar poljoprivrede Sandor Fazekas, a prenosi agencija MTI.

Fazekas je rekao novinarima da je u tijeku istraga policije i stručnjaka kako bi se utvrdio točan uzrok izbijanja te bolesti i otkrilo tko je odgovoran za to.
Vjeruje se da je taj slučaj povezan s ilegalnim klaonicom na jednoj farmi. Bakterija je otkrivena u smrznutome mesu dvaju grla zaklanih u ilegalnoj klaonici, objavila je mađarska agencija za zdravlje. Dio mesa lokalno je korišten, a ostatak je isporučen tvrtki koja opskrbljuje kantine.

Osmero ljudi je na liječenju u bolnici, a pedesetak uzima antibiotike za svaki slučaj nakon izbijanja bolesti u Tiszafuredu, mjestu 160 kilometara istočno od mađarske prijestolnice Budimpešte.
Bedrenicu ili crni prišt uzrokuje Bacillus Anthracis zbog čega se bolest diljem svijeta zove i antraks, a ta se bakterija prirodno nalazi u tlu. Simptomi bolesti su kožni prištevi, mučnina, povraćanje i vrućica, a ne liječi li se, može dovesti i do smrti.

Hina