Očekuje se ulazak turske vojske u Siriju

turska vojska
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je kako su njegove oružane snage spremne "počistiti" prostor sa sirijske strane granice, nakon informacije da je zadnjih dana došlo do razmjene vatre između turskih i ISIL-ovih snaga.

Erdogan tvrdi kako ISIL granatira turski grad Kilis i da zato turska vojska mora ući u Siriju Kao argument Erdogan je naveo situaciju u Kilisu, turskom pograničnom gradu koji je već u više navrata postao meta granatiranja iz pravca Sirije, s prostora koji se nalazi pod kontrolom ISIL-a.

Zašto ISIL granatira turski pogranični grad i što imaju od toga osim da isprovociraju reakciju turske vojske? Ako im je to cilj, uspjeli su, Erdogan ističe kako turske snage upravo dovršavaju pripreme za početak akcije.
Za vrijeme davanja izjave između redaka je kritizirao i SAD koji imaju bazu na turskom teritoriju - "Naši saveznici, naročito oni sa snažnim oružjem u regiji, nisu u stanju dati nam potporu koja nam treba", rekao je Erdogan.

Što se tiče najavljene akcije, to bi mogao biti samo izgovor za ulazak turske vojske u Siriju, a to bi predstavljalo znatnu eskalaciju situacije.