Očekuje se izlazak prvog konvoja iz Aleppa

aleppo rat
Kako prenose mediji radi se o gotovo 200 ranjenika. Dužnosnik pregovaračkog tima opozicije rekao je da će Crveni križ nadgledati proces evakuacije iz Aleppa.

Emir Al-Abbad javio je iz sjevernog dijela oblasti Aleppo da je jutros svim borcima opozicije poslana naredba o prekidu borbenih djelovanja u svim naseljima istočnog Aleppa.

Farouq Abu Bakr, dužnosnik pregovaračkog tima sirijske opozicije u Aleppu, kazao je da postoje turske i ruske garancije da autobusi koji napuštaju ova grad neće biti ometani. Izvor dodaje da će se evakuacija civila i boraca odvijati prema zapadnom dijelu oblasti Aleppo.

Sporazum je postignut prema istim uvjetima kao i jučerašnji, prema kojem borci mogu ponijeti lako naoružanje i preći u zapadni dio grada. Prema sporazumu sirijske snage će garantirati siguran izlaz borcima iz istočnog Aleppa. Oni će biti autobusima prebačeni do puta za Raqqu, nakon čega će se autobusi vratiti u Aleppo.

Obje sukobljene strane su se obvezale na prekid vatre tijekom evakuacije, uz garancije Vladinog pregovaračkog tima. Prvobitni dogovor o primirju u ovom gradu i evakuaciji civila i pobunjenika postigle su u utorak navečer Rusija i Turska.

On je trebao stupiti na snagu u ranim jutarnjim satima u srijedu, ali to se nije dogodilo. Više civila je ubijeno i ranjeno u srijedu u zračnim i raketnim udarima snaga predsjednika Bashara al-Assada i ruske vojske na posljednje dijelove istočnog Aleppa koje kontrolira opozicija.