Očekivana pobjeda: Putinu 17 % manje glasova nego na prošlim izborima

Putin

Naime, prema izlaznim anketama, Jedinstvena Rusija, čiji je nosilac bio predsjednik Medvedev, osvojila je ispod 50 posto glasova, što je značajan pad od gotovo 17 posto u odnosu na prošle izbore, piše Jutarnji list.

Predsjednik Medvedev kazao je kako ovaj rezultat znači da će Jedinstvena Rusija morati u koaliciju, ali i kako “to nije loše za razvoj demokracije u Rusiji ”.

Već na prvi pogled čini se da ova izborna uvertira za predsjedničke izbore, koji će se održati u ožujku 2012., nije za Putina i vladajuću elitu bila najuspješnija - Jedinstvena Rusija “platila je” upravo zbog Putinova najavljenog povratka na čelnu, predsjedničku poziciju.

I neke ranije ankete pokazivale su da Rusi nisu dijelili oduševljenje vladajućih političkih krugova, pa je i najveće europsko biračko tijelo (110 milijuna, a nešto više od 50 posto je glasovalo) ipak donekle očekivano, “ruski tromo”, ali znakovito, poslalo poruku.

Doduše, odnos snaga u Dumi ostat će isti - ušle su tek četiri stranke - Jedinstvena Rusija, Komunistička partija s oko 20 posto te ultranacionalisti Vladimira Žirinovskog, koji su uvijek bili lojalni Kremlju, na granici 14 posto glasova i Pravedna Rusija, druga propredsjednička, lijeva stranka, koja je najviše profitirala u tom glasačkom “kažnjavanju Putina”, dobivši gotovo dvostruko više glasova - oko 14 posto - nego što su joj to ankete predviđale. Ostale prodemokratske oporbene stranke Jabloko i Prava stvar nisu bile ni blizu izbornog praga od sedam posto.

No, demokratska oporba u ovome već iščitava neke dalekosežne posljedice, pa nekadašnji Putinov premijer, a sada njegov najveći kritičar, Mihail Kasjanov ističe da “od 5. prosinca počinje početak kraja ovog režima”, iako je ovo ipak tek prvo upozorenje Putinu o tome što dio Rusa misli o njegovim političkim pretumbacijama.

Ohrabren ovakvim padom Jedinstvene Rusije, komunistički lider Genadij Zjuganov već je pozvao svu oporbu da ga podrži kao zajedničkog protukremaljskog kandidata.

Otkada je, krajem rujna, Putin objavio da će se zamijeniti dužnostima sa sadašnjim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, ankete stalno bilježe blagi, ali vrlo znakoviti, pad osobne i stranačke popularnosti ruskog premijera, a sada se to djelomično potvrdilo i na izborima.

Inače, u Moskvi i St. Peterburgu policija je uhitila nekoliko stotina oporbenih prosvjednika koji su bojkotirali izbore i uzvikivali - Izbori su farsa!

No, iako se čini da su stvari očekivane, kremaljsku elitu očekuje analiza ovakve pobjede, a Putina do ožujka čeka još prilično posla ukoliko želi ponovno bez većih problema u predsjedničku fotelju.

(PSD/Dnevnik.ba)