Obama: Talibane ceka coup de grace

obama, Barack Obama, izbori, SAD

New York - Veceras je u Washingtonu predsjednik Sjedinjenih Americkih Drzava, Barrack Obama odrzao svoje prvo, inace godisnje obracanje uniji.

 Od teza vrijednih pomena iz satnog govora u svjetskoj domeni su obecanje povlacenja svih bojnih postrojbi iz Iraka do kraja Kolovoza koje ce biti usmjerene skupa sa svim snagama vec prisutnim ka iskorijenjivanju ostataka radikalnih muslimanskih gerila i Talibana u Afganistanu iz kojega se obecao povuci do kraja svoga mandata. Na tom frontu nije prijetnje postedjen bio niti Iran u kontekstu propagatora i distributora nasilja i ekstremizma, u njegovim rijecima "Iran ce se suociti sa puno vecim konsekvencijama. To je obecanje !". Izgovoreno bez daska dvojbe.

Glede unutarnjih problema naglasio je poslove i iznio podatak o 1.5 miliona novo zaposlenih od pocetka godine. Ukorio je obje stranke glede trenda "vjecnih izbornih kampanja" koje malo doprinose konkretnim akcijama i prosperitetu, koje su nama dobro poznate.

Dvije stvari koje je naveo krse zakone nepisanih pravila ovakvog govora. Prvo je ukorio Vrhovni Sud radi provodjenja zakona koji dozvoljava inozemne donacije u politickim kampanjama. Na to je jedan sudac, na ocevid kamere, sam sebi u njedra odgovorio "nije istina" sto je skoro necuveno. Da se podsjetimo isti sudci su tehnicki neutralni i iznad predsjednika, te mu se nikako ne ustaju, pljescu, niti smiju demonstrirati negodovanje. Drugo, po prvi put su pred vatru izvedeni lobiji i lobisti, kojima on zeli uvesti praksu "otvorene knjige" tako da moraju prijaviti tocno svaki dolar koji su dobili, od koga i za sto. Koliki ce biti radijus tog zakona, to jeste spadaju li medije u tu grupu nije bilo indikativno.

 U nama neobicnom politickom kontranapadu, u susjednoj Virdziniji Guverner Bob McDonnel je "uzvratio" u polu prirodnom ambijentu, blago receno, pred kongregacijom odanika oporbene stranke. Tekst pisan ocigledno prije predsjednikovog govora, mladi i popularni kako ga interpretiraju mnogi, mada vecini anonimni, republikanac je izrecitirao svjestan da je prekasno za korigiranje i da si nije ucinio nikakve usluge. Sadrzaj jednog dijela govora je ukazivao na rasipanje novcem, sto je Obama vec negirao zamrznuvsi trosenje najmanje na jednu godinu. Klasican potez kocije prije konja. Vrijedne pomena su i "ljudske kulise", delikatno rasporedjene iza i okolo govornika koje su trebale docarati divergentnost monotoniji inace prepisanoj republikanskoj stranci. Idilicna slika iza guvernera je sadrzala crnkinju, bijelkinju jednu sa svake strane te muskarca azijskog podrijetla te odlikovanog vojnika.    

 Autorovo slobodno misljenje: Bit ce interesantno u narednih par sati i dana slusati interpretacije nasih medija koji ce, bezbrizni budite, izmedju redova govora locirati nasu potencijalnu bantustanizaciju ili nase uzdizanje ala "Hrvati brizno spavaju, sada ih cuvaju milioni vojnika". Opet, moguce je da ovo nece ni primjetiti ukoliko se na Hrvatskom Horizontu pojavi par monumentalnih bradavica. Cekamo spin doktore.

Zeljko L.