Obama stigao u Italiju i primit će ga Papa

Barack Obama, Vatikan, Papa Franjo
Prva godina Papina pontifikata bila je izvor nadahnuća za predsjednika i za mnoge ljude u svijetu", rekao je zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.

Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u srijedu navečer u Italiju, treću postaju njegova puta tijekom kojega će boraviti u Europi i u Saudijskoj Arabiji i prvi put se u četvrtak sastati sa Svetim Ocem.

Dolazeći iz Bruxellesa, gdje je Obama u srijedu proveo čitav dan, predsjednički zrakoplov Air Force One je nešto poslije 21.00 sat sletio u rimsku zračnu luku Fiumicino.

Premda na ovoj Obaminoj turneji prevladavaju važna geopolitička pitanja ovog trenutka, od Ukrajine o kojoj se razgovaralo na summitima u Nizozemskoj i u Belgiji do iranskog nuklearnog programa o kojemu američki predsjednik treba u petak razgovarati u Saudijskoj Arabiji, na susretu s papom Franjom glavna tema će biti unutarnjopolitička pitanja.

Susret se događa u vrijeme kada Obama, kao i Sveti Otac, vodi bitku protiv nejednakosti. Prva godina Papina pontifikata bila je izvor nadahnuća za predsjednika i za mnoge ljude u svijetu", rekao je zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.

Papina poruka o "solidarnosti i o jednakosti" nalazi odjeka "među katolicima ali i među pripadnicima drugih religija", dodao je Rhodes pred novinarima na letu iz Bruxellesa u Rim.

Za obojicu čelnika audijencija u četvrtak će biti "prigoda za osobno upoznavanje" i Obama želi "čuti od Pape što on pokušava činiti u svijetu i izraziti mu svoje divljenje", po istom izvoru.

Obama će se u četvrtak sastati i s novim premijerom Matteom Renzijem te s predsjednikom Giorgiom Napolitanom, a neće izostaviti ni šetnju povijesnom jezgrom Rima s posjetom Koloseju.


Hina