Obama i Putin za brzu provedbu ukrajinskog sporazuma

Kijev, Barack Obama, Vladimir Putin, Putin, Ukrajinska služba sigurnosti, Viktor Janukovič, ukrajina, ukrajinske snage reda, ukrajina, bjesni rat, proruski separatisti, EU i Ukrajina, Rusija, EU i Rusija
Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin složili su se u petak da se ukrajinski sporazum, sklopljen s ciljem zaustavljanja krvavih sukobe između vladinih snaga i prosvjednika, treba brzo početi provoditi kako bi se stabiliziralo tu zemlju. Dvojica predsjednika razgovarala su telefonom nakon što su ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i oporbeni čelnici, uz posredovanje Europske unije, potpisali mirovni sporazum.

"Obama i Putin su se složili da je dogovor potrebno brzo provesti te potaknuti sve strane da se suzdrže od nasilja i omoguće miran ishod", rekao je novinarima visoki dužnosnik State Departmenta.

Bijela kuća objavila je pojedinosti sporazuma, navodeći da je on u skladu s onim za što su se i Sjedinjene Države zauzimale, poput suzbijanja nasilja, ustavnih promjena, koalicijske vlade i prijevremenih izbora u Ukrajini.

Službeni State Department upozorio je da je taj dogovor i dalje "vrlo, vrlo krhak" te da će za stabilizaciju Ukrajine biti potrebna međunarodna podrška.

izvor: Hina