'Novo problematično dijete Europske unije'

hrvatska i eu zastava
Roser piše da se Hrvatska pretvorila u 'problematično dijete EU'.

Švicarski Berner Zeitung u nedjelju je objavio članak pod naslovom 'Novo problematično dijete Europske unije' u kojem dopisnik Thomas Roser iz Beograda odašilje Švicarcima zabrinjavajuću poruku o Hrvatskoj.

U uvodu Roser prenosi napis portala Index u kojem se govori kako je smrt Slavka Goldsteina uzrokovala prolom mržnje, što se smatra dokazom 'fašizacije hrvatskog društva'. Roser piše da su se 'hrvatski horizonti smanjili, umjesto povećali' nakon ulaska u EU 2013. Navodi se da su u Hrvatskoj dopušteni govor mržnje prema 'partizanima i srpskoj manjini', da se pale njihove novine i da se 'raspravlja o fašističkom ustaškom pozdravu 'Za dom spremni''. Piše kako je premijer Andrej Plenković 'izgubio kontrolu nad podivljalim nacionalističkim krilom konzervativnog HDZ-a'.

Švicarski list pogrešno navodi da je Hrvatska neposredno prije ulaska u EU donijela zakon kojim bi spriječila izručenje 'generala osumnjičenog za ubojstvo u Njemačkoj', ne navodeći da je riječ o bivšim agentima jugoslavenske tajne službe nego o 'generalu'.

Roser piše da se Hrvatska pretvorila u 'problematično dijete EU' i da se, kao tvrdoglavi Balkanci, svađa sa svojim 'ne manje tvrdoglavim' susjedima, a da zbog 'nacionalističkih osjećaja Zagreba teže dolazi do kompromisa'. Začudnim smatraju nesposobnost Zagreba da riječi svoje probleme sa Slovenijom, Mađarskom i BiH.