Novi zločin od strane ISIL-a

irak, ISIL, masovna ubojstva, Tikrit, irak, UN i Irak, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, irak, masovna ubojstva, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, masovne grobnice, Sirija, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, ratni zločin, masovna ubojstva, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a
Masovnu grobnicu otkrili su rođaci ubijenih koji su se vratili u svoja sela odakle su protjerani ovoga ljeta, objavila je organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Otkrićem grobnice broj hladnokrvno ubijenih pripadnika plemena Shaitat provincije Deir Ezzor, koja graniči s Irakom, popeo se na devet stotina, javljeno je iz SOHR-a.

"Iz pouzdanih izvora potvrđena nam je informacija da se u grobnici u blizini grada al- Kashkiyeha nalaze tijela 230 ljudi", rečeno je iz SOHR-a.

Velika većina tijela su civili, hladnokrvno ubijeni nakon ustanka protiv ISIL-a do kojeg je došlo nakon što je skupina ovog ljeta protjerala suparničke džihadske i pobunjeničke skupine.

Na stotine pripadnika plemena Shaitat i dalje se smatraju nestalima, stoji u izjavi OSHR-a.

Nekoliko mjeseci nakon što su izgubili bitku protiv ISIL-a i protjerani iz svojih domova, pripadnici plemena koji su se vratili u svoje domove otkrili su grobnicu. Povratak im je dopušten nakon što su pristali pridržavati se zabrani kretanja, okupljanja i posjedovanja oružja nametnutoj od strane ISIL-a. Militanti ISIL-a do sada su pogubili tisuće ljudi, a na meti su im posebno pripadnici vjerskih i etničkih manjinskih skupina, kao i oni koji se protive njihovoj ideologiji. Otkrića ovakvih grobnica poprilično su rijetka u četiri godine dugom sukobu.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u studenom je objavila izvještaj u kojem navodi kako su pripadnici skupine ISIL otetu djecu za vrijeme šest mjeseci zatočeništva prisiljavali da gledaju smaknuća odrubljivanjem glava i tukli ih strujnim kablovima.

Djeca su oteta za vrijeme povratka u grad Kobani gdje su se vraćala nakon što su išla položiti školski ispit u u obližnji Aleppo. Posljednja skupina od 25 djece otete tom prilikom oslobođena je krajem listopada.

Zločini nad djecom zabilježeni su svjedočenjem četvorice otetih dječaka. Takva zlodjela mnogo su češća u susjednom Iraku u kojem je do sada stradalo otprilike 9500 civila, dok ih se više od dvije tisuće smatra nestalima.

Do sada je od strane ISIL-a pogubljeno na stotine pripadnika iračkih plemena. Samo u listopadu hladnokrvno je ubijeno 335 pripadnika iračkog plemena Albu Nimr.

Izvještaji Ujedinjenih naroda nabrajaju i brojna druga kršenja ljudskih prava na štetu djece poput otmica, silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja, uključujući i prisilno novačenje maloljetnika.

Žene su tretirane posebno grubo. ISIL je napao i ubio mnoge doktorice, odvjetnice i druge obrazovane žene.

U srijedu je od strane iračkog ministarstva za ljudska prava objavljen podatak kako je od strane ISIL-a ubijeno 150 djevojčica i žena iz zapadne iračke provincije al-Anbar koje su se odbile udati za svoje otmičare.


Izvor: AFP