Notre-Dame se neće srušiti

katedrala Notre-Dame, rušenje tornja katedrale, katedrala Notre-Dame, požar
Strašan požar zahvatio je sinoć parišku katedralu Notre-Dame i srušio zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika Europe, što je užasnulo cijelu zemlju.

Vatrogasci kažu da nisu sigurni da će požar biti ugašen. "Nismo sigurni hoćemo li moći ugasiti vatru", kazao je zapovjednik francuskih vatrogasaca Jean-Claude Gallet.

Naknadno su objavili kako je struktura katedrale ipak spašena te kako se neće urušiti. "Sada sa sigurnošću možemo reći da je struktura Notre-Damea sačuvana od totalnog uništenja", kazao je izvor za Reuters, a istu izjavu prenosi i agencija AFP.

"Strašan požar", rekla je gradonačelnica Anne Hidalgo dok su se tisuće Parižana okupljale na mostovima Ile de la Cite u središtu Pariza, rastužene uništenjem spomenika upisanog u gene Pariza i Francuske.

Vatra koja se širi iznimno brzo zahvatila je krovište gotičke katedrale, rekli su vatrogasci. Buknula je oko 18:50 na skelama krovišta, a početkom večeri srušio se toranj visok 93 metra.

Pokrenuta je specijalna akcija da se pokušaju spasiti umjetnička djela, rekao je zamjenik gradonačelnice Emmanuel Gregoire.

Nitko nije ozlijeđen u požaru, rekao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez.

AGENCIJE