Nobelovu nagradu za mir dobio etiopijski premijer Abiy Ahmed Ali

Nobelova nagrada za mir., Abiy Ahmed

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir prepoznaje i sve sudionike koji su radili na miru i pomirbi u Etiopiji i u istočnim i sjeveroistočnim dijelovima Afrike.

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade je etiopijski premijer Abiy Ahmed Ali, arhitekt pomirbe s Eritrejom.

"Etiopijski premijer Abij Ahmed Ali dobio je ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir za svoje napore za mir i međunarodnu suradnju, osobito za njegovu odlučnu inicijativu za graničnog sukoba s Eriterojom", izjavila je Berit Reiss-Andersen, predsjednica Norveškog odbora za dodjelu nagrade. 

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir prepoznaje i sve sudionike koji su radili na miru i pomirbi u Etiopiji te u istočnim i sjeveroistočnim dijelovima Afrike.

"Norveški odbor vjeruje kako napori Abij Ahmeda zaslužuju prepoznanje i podršku. Odbor se nada kako će Nobelova nagrada za mir 2019. godine ojačati premijera Abija u njegovom važnom radu za mir i pomirenje", navodi se u obrazloženju Odbora.

Čak 301 ime bilo je na popisu mogućih dobitnika Nobelove nagrade za mir koju dodjeljuje ove godine u Oslu. Jedan od favorita je bio etiopijski premijer kojem je, na kraju, dodijeljena nagrada.  Nobelova nagrada za mir zbog svoje očigledne političnosti bila je predmetom mnogih kontroverzi, no predstavlja jednu od najuglednijih nagrada koju osoba može dobiti.

Podsjetimo, prošlogodišnji laureati u kategoriji nagrade za mir su Denis Mukwege i Nadia Murad, borcima protiv seksualnog nasilja.