FOTO/VIDEO  Njemačkom bjesne požari

Njemačka, požari, požar, Orebić, požar
Zbog požara koji bjesne u petak pedesetak kilometara jugozapadno od Berlina evakuirano je nekoliko sela, a gašenje otežavaju ostaci streljiva u tlu na području na kojem su nekad bili vojni poligoni Varšavskog pakta.

‘Gašenje otežava činjenica da se možemo kretati i gasiti samo s označenih puteva i ne možemo ulaziti svuda u šumu', rekao je glasnogovornik vatrogasaca.

Na području pogođenom požarom u vrijeme bivše Istočne Njemačke (DDR) su se nalazili vojni poligoni na kojima su vježbale postrojbe Varšavskog pakta. Otada su mnogi dijelovi tla zagađeni zaostalim streljivom.

U četvrtak navečer je zbog požara koji je zahvatio oko 400 hektara evakuirano oko 500 stanovnika tri sela u pogođenom području.

‘Mi smo već doživjeli nekoliko velikih šumskih požara u ovom području, no ovo su nove dimenzije', rekao je Michael Knape, gradonačelnik Treuenbrietzena, jednog od mjesta u blizini požara.

Policija navodi da se požar drži pod kontrolom na mjestima na kojima prijeti naseljenim mjestima.

Dim od šumskog požara u saveznoj pokrajini Brandenburg proširio se i na obližnje gradove Berlin i Potsdam. U Berlinu policija u južnim dijelovima grada građanima preporučuje da ne otvaraju prozore.

Sjeveroistočni dio Njemačke je najteže pogođen sušom koja ovdje vlada već mjesecima.